ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗ : “ Τόπος να ζεις”

Άλλη μια μέρα δύσκολη η προχθεσινή 25/8/2010  για την περιοχή λόγω της σκόνης από τους ΑΗΣ και τα ορυχεία. Οι μετρητές έδειξαν πώς οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλές και η κατάσταση δύσκολη.
Χρόνιο και έντονο το πρόβλημα για την περιοχή και τους κατοίκους. Παρόλες τις δεσμεύσεις, τις αναφορές, τα «μέτρα»,  η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι βιώνουν συχνά φαινόμενα έντονης ρύπανσης κάθε καλοκαίρι και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

    Για πόσο καιρό ακόμα μπορεί η τοπική κοινωνία να υφίσταται τούτην την κατάσταση ;

    Πότε επιτέλους η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να περιοριστούν οι υπερβάσεις;

    Μήπως πρέπει να μπει φρένο στην χωρίς φραγμό καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

    Πότε επιτέλους η ΔΕΗ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις τις, απέναντι στην τοπική κοινωνία;

Πέρα όμως από την υποβάθμιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής που μάλλον είναι μια κατάσταση που δείχνουμε να έχουμε αποδεχτεί ως ένα «αναγκαίο κακό», τίθενται  και άλλου είδους ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

    Είναι πλέον βιώσιμο εθνικά και τοπικά το παρόν ενεργειακό μοντέλο;

    Μπορεί η περιοχή μας να σηκώσει επιπλέον βάρος στην ανάπτυξη νέων μονάδων και νέων ορυχείων;

    Για πόσο ακόμα θα γινόμαστε συνένοχοι στην οριστική καταστροφή των σημαντικότερον φυσικών πόρων της περιοχής (έδαφος, υπέδαφος, νερά);

    Μήπως πρέπει να δούμε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο και δεν θα στέλνει τον λογαριασμό των δικών μας επιλογών στις επόμενες γενεές;

Σε αυτήν την συγκυρία και ενόψει των τοπικών  εκλογών χρειάζεται όλοι μας να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι προφανές πως η λαϊκιστική επιχειρηματολογία του παρελθόντος δεν έχει πλέον θέση στον δημόσιο διάλογο.  Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, να δούμε την κατάσταση κατάματα και να απαντήσουμε στις προκλήσεις των καιρών έγκαιρα πριν μας ξεπεράσουν πάλι οι εξελίξεις.
Αντιλαμβανόμαστε πως θα συνυπάρχουμε σε αυτήν την περιοχή για πολλά χρόνια ακόμα με την ΔΕΗ. Χρειάζεται όμως η συνύπαρξη αυτή να σέβεται την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, που εργάζονται στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, αλλά και να περιφρουρεί  τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.
Διεκδικούμε για την περιοχή μας να πάψει να είναι το παράδειγμα μιας γκρίζας και με κοντά ποδάρια «ανάπτυξης αλλά να γίνει το ενεργό παράδειγμα της εφαρμογής μιας ουσιαστικής  πράσινης πολιτικής που θα διαμορφώνει μια κοινωνία που θα είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.

Η συντονιστική γραμματεία.