ΚΑΛΕΣΜΑ

Δημότισσες και Δημότες της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης

Όλοι εμείς που από τύχη ή επιλογή ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, ως το μεδούλι ζούμε την καθημερινότητα της ανεργίας, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την έλλειψη υποδομών, της έλλειψης δημοκρατίας, διαφάνειας, συμμετοχής κι αλληλεγγύης και λέμε: Δεν πάει άλλο. Δεν έχουμε περιθώρια «κριτικής του καναπέ», σιωπής και αδιαφορίας.

Όλοι εμείς που τις παγκόσμιες αλλαγές στο κλίμα, στην εξαρτημένη οικονομία, στον ομογενοποιημένο πολιτισμό, τις βιώνουμε επιπλέον σε εθνικό επίπεδο, με την πολιτική ευτέλεια, την οικονομική εξαθλίωση και την οικονομική κατοχή (Δ.Ν.Τ.), δεν έχουμε πλέον δικαιολογία για αποχή και ιδιώτευση.

Αποφασίσαμε λοιπόν,  να αντιδράσουμε και να υφάνουμε ένα νέο σχέδιο κοινό, να επινοήσουμε ένα όραμα αλλαγής κι εξόδου από το αδιέξοδο, με κοινή βάση τον τόπο μας, το νέο διευρυμένο Δήμο Κοζάνης.

Όλοι εμείς, παρότι προβληματισμένοι από την τροπή της διοικητικής ανασυγκρότησης «Καλλικράτης», αποφασίσαμε ν’ αδράξουμε τις ευκαιρίες της πολλαπλής διεύρυνσης του Δήμου μας κι εγκαταλείποντας τις κομματικές αγκυλώσεις, να ρυθμίσουμε «τα του οίκου μας» ενωμένοι με τον ανθεκτικό αρμό του «τυπικού καλού» του κοινού καλού, στο οικοδόμημα μιας Αυτοδιοικητικής Κίνησης. Διαπνεόμενοι από τις αρχές:

  • Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.
  • Της χρηστότητας στη διοίκηση
  • Της βιώσιμης ανάπτυξης
  • Του σεβασμού του δημόσιου χώρου.
  • Της αρμονίας του δομημένου περιβάλλοντος με το φυσικό
  • Της επαναφοράς των συγγενικών, γειτονικών, φιλικών σχέσεων
  • Της αειφορίας,
  • Του σεβασμού και της άνθισης των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων στο μωσαϊκό της νέας κοζανίτικης συνείδησης.

Σας καλούμε να στελεχώσετε την πλατιά συμπαράταξη της Αυτοδιοικητικής Κίνησης Κοζάνης, Ελίμειας, Αιανής, Ελλησπόντου, Δημ. Υψηλάντη, ώστε να υπερβούμε ξεθωριασμένα αυτοδιοικητικά σχήματα που εξάντλησαν στο χρόνο τις δυνατότητές τους, αφήνοντας τη σφραγίδα τους αλλού θετικά, αλλού αρνητικά, ώστε να εμπλουτίσουμε με ορμή και ιδέες την τοπική εξουσία.

Δημότισσες και Δημότες της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης

Το λίκνο μας είναι ένας ιστορικός χώρος της Άνω Μακεδονίας, προικισμένος με πολιτιστική παρακαταθήκη χιλιετιών και με αγώνες που μας κληροδότησαν την έννοια της αντίστασης. Ένας χώρος εμπλουτισμένος με τις ιδέες της Ευρώπης του Διαφωτισμού, επίκεντρο εμπορικό και πνευματικό στη Βαλκανική του 17ου και 18ου αιώνα. Ένας τόπος ενδυναμωμένος από την ιστορική συγκυρία με ελληνικό στοιχείο της Ανατολής. Ένας τόπος πλούσιος στα κοιτάσματα και ταυτόχρονα λεηλατημένος από τις κυβερνητικές πολιτικές και συχνά την αδράνεια των τοπικών εξουσιών.

Επομένως, ο νέος Δήμος Κοζάνης, ταυτόχρονα έδρα της αιρετής περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, καλείται να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις Βαλκανικές εξελίξεις.

Καλείται να αναπτύξει τους πολιτικούς πυλώνες της Αστικής Διακυβέρνησης, του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, της Επιχειρηματικότητας, της Υγείας, της Παιδείας, του  Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού, για ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.

Σ΄ αυτές τις ανάγκες η Αυτοδιοικητική Κίνηση ως στοιχείο της Κοζανίτικης κοινωνίας των πολιτών, εκτεινόμενη από την Αιανή ως τον Ποντοκώμη και από την Μεταμόρφωση ως τον Πολύμυλο, μπορεί να αποτελέσει αγκωνάρι μιας τοπικής αυτοδιοίκησης, ανατρεπτικής, ευφάνταστης, διάφανης, αποτελεσματικής.

Γι αυτό σας καλούμε,

να διαλέξετε όχθη, με νέο σκεπτικό