Ένα ταξίδι στο χρόνο (πολίτες και όχι πελάτες), του Βασίλη Παπαποστόλου

 Παπαποστόλου Βασίλης

Παπαποστόλου Βασίλης

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο. Μόνο που ο τόπος και ο χρονικός ορίζοντας του ταξιδιού αυτού, θα είναι προκαθορισμένα. Αφετηρία η Κοζάνη του 1990. Μέσω κάποιων ενδιάμεσων σταθμών, ο τερματισμός θα είναι η ίδια περιοχή, τον Απρίλη του 2014. Δεχόμαστε την πρόταση και ξεκινάμε.

Σαν πρώτη εικόνα ‘’έρχεται’’ μπροστά μας το Δημαρχείο  της Κοζάνης του ’90. Μια παρέα φίλων ,νεότατοι( για την εποχή), είναι οι νικητές των δημοτικών εκλογών.  Εξαιρετική λύση στην μετά-Παγούνη εποχή  για το ταλανιζόμενο ΠΑΣΟΚ . Νέοι σε ηλικία (όχι όμως και σε ιδέες),ευαγγελίζονται την αλλαγή σε όλα τα προηγούμενα ,λησμονώντας όμως ότι αυτοί ήταν ‘’τα προηγούμενα’’. ‘’Η πόλη θα αλλάξει όψη’’,  διατυμπανίζουν προς όλους. Χωροταξικοί σχεδιασμοί, πράσινη ανάπτυξη ( ο ‘’σύντροφός τους’’ ο Παπανδρέου θα τους  ‘’έκλεβε’’ το …σχέδιο λίγα χρόνια αργότερα),  νέο σχέδιο  πόλης ( λες και υπήρχε παλιό ) και η φαντασία να οργιάζει…

Όλα μοιάζουν ιδανικά. Τα χρόνια όμως περνούν. Ο νεαρός δήμαρχος Κουκουλόπουλος  και οι ‘’σύντροφοί του’,’ επανεκλέγονται συνεχώς  έως και το 2006. Το έργο τους όμως από ελάχιστο που ξεκίνησε, κατέληξε να είναι ανύπαρκτο. Ο μόνος σχεδιασμός που γινόταν κάθε χρόνο, ήταν για… τα καρναβάλια (τις αποκριές εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ).

Τα κόμματα στην περιοχή έχουν συμμαχήσει ή έχουν συμβιβαστεί με το ‘’καθεστώς’’. Κανείς δε μπορεί ή δε θέλει να ‘’γκρεμίσει’’ τον Πάρη και τ’αδέλφια του από την εξουσία.  Η εικόνα της πόλης όμως είναι αντιστρόφως ανάλογη της λάμψης και της όμορφης βιτρίνας της ‘’παρέας’’. Δρόμοι, δέκα και είκοσι φορές σκαμμένοι, σαν τους δρόμους του Βούκοβαρ μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.  Καθημερινή υποβάθμιση της περιοχής, κανένα μα κανένα σχέδιο ανάπτυξης του τόπου (το πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά), ελάχιστες διεκδικήσεις αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ. Ο Δήμος Κοζάνης, με τους ισχυρούς ηγέτες , αδυνατεί να κάνει έστω κι ένα υποτυπώδες έργο ανάπτυξης, που θα προσφέρει εργασία στους μη δημοσίους υπαλλήλους της περιοχής.  Αντιθέτως , δημιουργεί τον περιβόητο ‘’δημοτικό στρατό του’’, κάτι σαν την προεδρική  φρουρά του Καντάφι,,που του δίνει συνεχώς την ‘’εξουσία’’. Μονιμοποιεί εκατοντάδες υπαλλήλους και πολλαπλάσιους τους θέτει υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης ομηρίας-συμφωνίας, των αλήστου μνήμης ‘’δημοτικών οκταμήνων’’.

Τα  χρόνια ‘’φεύγουν και μαζί τους και τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης( όχι αυτή του Σαμαρά, κάποια άλλη). Μια ‘’Τηλεθέρμανση’’ (έργο Παγούνη και ευρωπαϊκών κονδυλίων) δε μπορεί να φέρει την άνοιξη. Τα έξοδα πολλά, τα δάνεια που παίρνει ο Δήμος η φυσική εξέλιξη. Ο κος Κουκουλόπουλος ‘’αναχωρεί για τας Αθήνας’’ και το …έργο του, το συνεχίζει (με τους ίδιους πάντα ρυθμούς) ο αδερφικός του φίλος και συνεργάτης, Λάζαρος  Μαλούτας. Είναι όμως άτυχος. Η κρίση έχει αρχίσει και οι ‘’παροχές στους θκούς μας’’ δυσκολεύουν πολύ.

Ενώνοντας όλες του τις δυνάμεις , το ‘’καθεστώς’’ καταφέρνει( για τελευταία φορά) να επανεκλεγεί έστω και δύσκολα, με τη μεγάλη ‘’αβάντα’’ στελεχών  της ΝΔ,  τα οποία ‘’πουλάνε’’ στο β’ γύρο την κα Νανοπούλου. Τίποτα όμως δεν είναι πια το ίδιο. Οι προσλήψεις αδύνατες, τα οκτάμηνα γίνονται πεντάμηνα με μόρια. Ακόμη και στην αγαπημένη τους συνήθεια, το Καρναβάλι, αναγκάζονται να κάνουν περικοπές. Και έτσι η γύμνια της ανυπαρξίας αναπτυξιακών έργων και υποδομών για κάτι τέτοιο στο Δήμο, είναι ορατή από τον καθένα. Τα καρναβάλια δε μπορούν πλέον να ‘’σκεπάσουν’’ το …τίποτα.

Το ημερολόγιο δείχνει την 28 Απριλίου 2014. Κάπου εδώ το ταξίδι σταματά. Για ποιόν ; Αυτό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι του τόπου μας στις 18 του Μάη. Εκείνοι θ’αποφασίσουν εάν έφτασε η ώρα να ξεκουραστούν ορισμένοι . Εκείνοι θα διαλέξουν εάν  ο τόπος αξίζει κάτι το νέο, το διαφορετικό. Για να γίνει ένας  ΤΟΠΟΣ  που θ’αξίζει να ΖΕΙΣ.

 

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ  ( Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος – Κοζάνη Τόπος να Ζεις)

Γεννήθηκε πριν 43 χρόνια στις Η.Π.Α. Με καταγωγή από την Κορυφή Βοίου.

Είναι γιος του Κώστα  Παπαποστόλου, στελέχους του ΟΑΕΔ για δεκαετίες.

Παντρεμένος με την καθηγήτρια αγγλικών Άννα Μουράτογλου.

Φοίτησε στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο και στο Κλασσικό Λύκειο Κοζάνης.

 Σπούδασε Νομική στο MacerataUniversity και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Έφεδρος αξιωματικός για 2 έτη.

Εργάστηκε στον ΟΑΕΔ και την  Ευρωπαική Πίστη. Από το 2000 στη

CITROEN – JEEP ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Α.Ε ως υπεύθυνος οργάνωσης της εταιρίας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ‘’ΔΡΑΣΗ’’ ΚΑΙ ΤΩΝ  ‘’ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ‘’ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.

Μου άρεσε(50)Δε μου άρεσε(6)

– See more at: http://www.kozan.gr/post/158695#sthash.046lVEp9.dpuf