Αισιοδοξία για τη συνέχεια, διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και ψήφο κατά συνείδηση

Η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Δήμος Κοζάνης – τόπος να ζεις», στην πρώτη της επικοινωνία μετά τις Δημοτικές Εκλογές, νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όσες και όσους την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους  και της έδωσαν μια ευκαιρία ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα με τη συμμετοχή του επικεφαλής Λευτέρη Ιωαννίδη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σ’ ένα περιβάλλον οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, πόλωσης και απαράδεκτων διλημμάτων, η Κίνησή μας κατάφερε με επεξεργασμένες προγραμματικές θέσεις (σε δέκα θεματικές ενότητες) να δώσει μια εναλλακτική  συνθετική πρόταση για τα τοπικά (και όχι μόνο) πράγματα. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν έναν άλλο δρόμο, ελπίδας και οράματος, προοπτικής για πραγματική δημοκρατία, κοινωνική αλληλεγγύη, βιώσιμη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον, με συνοδοιπόρους τους ενεργούς πολίτες και μπροστάρηδες τη νέα γενιά. Διατυπώσαμε ένα λόγο που άγγιζε τα τοπικά θέματα, συνδεμένα πάντα με την πολιτική πραγματικότητα, ένα λόγο που δεν επηρεάστηκε από δικομματικές και ταυτόσημες εντέλει, αντιλήψεις.

Το εγχείρημα είχε πολλά ρίσκα, αφού από την αρχή ήταν δεδομένο ότι έχουμε διαφορετικές – αν και παράλληλες- κοινωνικές και πολιτικές αφετηρίες.  Όμως μέσα από αυτή τη συνύπαρξη είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ιδιαίτερες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας, να ξαναβρεθούμε με παλιούς γνώριμους από την «πιάτσα» των κοινωνικών κινημάτων, να νοιώσουμε την αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές, να απολαύσουμε τα …χάλκινα αλλά και τη μεσαιωνική μουσική στο Κοβεντάρειο.

Πραγματικά χαιρόμαστε γιατί μέσω της προεκλογικής μάχης είχαμε την ευκαιρία να ανοιχτούμε στον κόσμο, να δοκιμαστούμε και να δοκιμάσουμε, να κουβεντιάσουμε με πολλούς προβληματισμένους πολίτες, να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ευαισθησίες ειδικά στους νέους ανθρώπους, συμπιεσμένες στο υποσυνείδητο ή «εξαγορασμένες» προσωρινά για μια θέση εργασίας, αλλά ακόμη ζωντανές. Αυτό ήταν, εν κατακλείδι,  και το σημαντικότερο κέρδος των εκλογών. Να συναντηθούμε με τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου και να βάλουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ανοιχτά και συνθετικά ώστε να πείσουμε ακόμα περισσότερους πολίτες και να δώσουμε συγκεκριμένες διεξόδους στα απλά, αυτονόητα και καθημερινά, αλλά και να προτείνουμε λύσεις στα δύσκολα και αναγκαία. Κάναμε μόνο μια αρχή, έπεται συνέχεια.

Όντας μόνιμοι υποστηρικτές των προγραμματικών συγκλίσεων, δηλώνουμε ότι επιδιώκουμε τις συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς μετά τις εκλογές. Όμως κάθε φορά ο κοινός βηματισμός οφείλει να πατά σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία, να υπακούει σε διαχρονικά κριτήρια αειφορίας και  περιβαλλοντικής ευαισθησίας και να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών,  όχι μόνο σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου. Να θυμόμαστε πάντα ότι  δεν έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε αποφάσεις που εξασφαλίζουν μια εφήμερη ευημερία αλλά υπονομεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών.

Θα προσπαθήσουμε τέλος να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ανεξαρτησία της Κίνησής μας και να το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή. Αυτό το στοιχείο αποτελεί στοίχημα και συμβόλαιο τιμής για όλους όσους ξεκινήσαμε αυτή τη δύσκολη αλλά συναρπαστική προσπάθεια.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα  η στάση που θα κρατήσει η Κίνησή μας στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής. Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν και στο δεύτερο  γύρο, όπως το κάναμε και στον  πρώτο.  Είναι  όμως φανερό και αυτονόητο ότι σεβόμαστε το δικαίωμα τους να καθορίσουν μόνοι τους την προσωπική τους στάση. Είναι δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν το Συνδυασμό μας προτιμούν τη χειραφέτηση και απορρίπτουν τη χειραγώγηση. Τους καλούμε λοιπόν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η συμμετοχή στα κοινά δεν εξαντλείται στις εκλογές. Θα ανταμώσουμε πολύ σύντομα για να δώσουμε συνέχεια σε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα…