Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, όχι άλλοι νεκροί στο Αιγαίο

logo_mikro1.jpg

Δημοτική Κίνηση – Κοζάνη Τόπος να ζεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, όχι άλλοι νεκροί στο Αιγαίο

Οι καθημερινές εικόνες φρίκης με τους χιλιάδες πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο μετατρέπουν σε επιτακτική ανάγκη την άμεση λήψη μέτρων για το τέλος αυτής της τραγωδίας. Η Συριακή κρίση, ένα γεωπολιτικό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των ισχυρών έχει ως μεγάλο χαμένο τον Συριακό λαό που ξενιτεύτηκε χωρίς τη θέλησή του για να γλιτώσει από τα δεινά του πολέμου. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πόλεις και σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Τουρκία ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία για το ταξίδι σωτηρίας στην Ευρώπη. Ένα ταξίδι όμως που μετατρέπεται σε ρωσική ρουλέτα λόγω των μαφιόζων μεσαζόντων, των κυνικών ευρωπαϊκών πολιτικών και τελικά λόγω των παγωμένων νερών του Αιγαίου.

Η χώρα μας ως διαχρονικός γεννήτορας και υποδοχέας προσφύγων και άμεσα εμπλεκόμενος έχει την ιστορική και ηθική υποχρέωση να κάνει ένα βήμα μπροστά. Ο εθελοντισμός και η αυταπάρνηση λίγων πρόθυμων, αξιέπαινων, αλληλέγγυων πολιτών δεν μπορεί να απαλλάξει το επίσημο κράτος από τις ευθύνες του. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από τις  συνθήκες να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως ένα αυτόνομο δημοκρατικό κράτος, να παραβλέψει τις άναρθρες, ρατσιστικές κραυγές ορισμένων Ευρωπαίων «συμμάχων» και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες παρέχοντας τους ασφαλή χερσαία δίοδο διαμέσου του Έβρου ή ακόμη και ασφαλή θαλάσσια μεταφορά και στη συνέχεια κατάλληλες συνθήκες καταγραφής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας. Αυτοί που μέσω του ξενοφοβικού λαϊκισμού και των οικονομικών συμφερόντων επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ευρώπη του διαφωτισμού σε Ευρώπη του σκοταδισμού νικήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να νικηθούν και τώρα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, με την ανάλογη χρηματοδότηση, μπορεί και πρέπει να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας δομές φιλοξενίας προσφύγων στα όρια δικαιοδοσίας της, συνεπικουρώντας παράλληλα τους παραμεθόριους δήμους με τα μεγαλύτερα προβλήματα αγνοώντας τις ακραίες φωνές ορισμένων δημάρχων.

Οι χιλιάδες νεκροί του Αιγαίου μας καλούν όλους να σκεφτούμε την ευθύνη που μας αναλογεί, απέναντι στους φράχτες και τον διωγμό απαντάμε με ανοιχτές πόρτες και φιλοξενία, απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία απαντάμε με έμπρακτη αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Κοζάνη 4 Νοεμβρίου 2015

Η Συντονιστική Επιτροπή