Απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης περί απευθείας ανάθεσης έργου για εφαρμογή «έξυπνων κινητών»

858B0B046D6553AFBE0350B7DE40D3B4Με ενδιαφέρον διαβάσαμε την απάντηση του Δήμου Κοζάνης στην καταγγελία μας σχετικά με την απευθείας ανάθεση για εφαρμογή «έξυπνων κινητών» και θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Στην ανακοίνωσή μας πουθενά δεν γίνεται λόγος για παρανομία. Αλλά διερωτόμαστε οτιδήποτε νόμιμο είναι και ηθικό; Άλλωστε μήπως δεν χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών οι απευθείας αναθέσεις ως «τροφή» στο πελατειακό κράτος;
  2. Από πότε ο έλεγχος των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής η οποία διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και όχι προσωπικές της καταθέσεις σημαίνει στείρα και αρνητική θέση;
  3. Αναφέρεται στην επιστολή του Δήμου πως μετά από έρευνα αγοράς δεν βρέθηκε άλλη εταιρεία με την τεχνογνωσία που απαιτείται για το συγκεκριμένο έργο. Από την έρευνα που κάναμε σε διάφορους Δήμους της χώρας ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω.
    • Ο Δήμος Φιλοθέης[1] προέβη σε  ανάλογο έργο κόστους 6.088,50 € μαζί με ΦΠΑ. Ενώ η συγκεκριμένη εφαρμογή απέσπασε και κολακευτικά σχόλια από την Apple[2]. Εδώ η σύμβαση του έργου.
    • Ο Δήμος Χανίων[3] έχει επίσης εφαρμογή για κινητά με άλλα χαρακτηριστικά. Εδώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος.
    • Ο Δήμος Θέρμης.  ανέπτυξε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την ερευνητική μονάδα Urenio του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως ούτε ο Δήμος Κοζάνης είναι ο πρώτος που αναπτύσσει τέτοιες εφαρμογές, ούτε μόνο μία εταιρία σε όλη τη χώρα υπάρχει που μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη εφαρμογή κινητών.

Είναι προφανές πως η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής στερείται τεκμηρίωσης και υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την χαρά μας που οι πολίτες αγκαλιάζουν, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος, την εφαρμογή αυτή… αν και από ότι φαίνεται την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά!

 

 

[1] Δήμος Φιλοθέης

[2] Apple

[3] Δήμος Χανιών