Απάντηση στο κάλεσμα των εργαζομένων του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» μετά από επίσκεψη στα γραφεία του κέντρου και συζήτηση μαζί τους.

Μία ευαίσθητη κοινωνική υπηρεσία της περιοχής μας μένει μετέωρη ως προς την συνέχιση της ομαλής  λειτουργίας της, σε μία περίοδο που οι ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας  καθιστούν το έργο της εξαιρετικά αναγκαίο.

Οι εργαζόμενοι του κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής ψυχοκοινωνικής υγείας   Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με αγωνία εκφράζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας με δεδομένη την αύξηση των εξαρτήσεων και   την ανάγκη για πρόληψη και θεραπεία τους.

Στο από 7-5-2014 κείμενο διαμαρτυρίας τους αναφέρουν ότι   “ η σύμβαση που εξασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης και λειτουργίας των Κ.Π. παραμένει ανυπόγραφη με ευθύνη των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών από το Δεκέμβρη του 2013. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις  ανάγκες, όπως μισθοδοσία, ενοίκια, έξοδα μετακίνησης κλπ. Σ’ αυτήν την κατάσταση έχει περιέλθει και το Κέντρο Πρόληψης Κοζάνης, σε μια μάλιστα περίοδο που τα αιτήματα των πολιτών για βοήθεια αυξάνονται”

Η Δημοτική Κίνηση “ Κοζάνη- Τόπος να ζεις ”, κρίνοντας ουσιώδη το ρόλο που οφείλει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ενίσχυση και στήριξη δομών κοινωνικής υγείας, προτείνει :

  • την ενίσχυση των ανωτέρω δομών από τον Δήμο (π.χ. δημοτικά κτιριακά αποθέματα, οικονομική αρωγή με μεταφορά κονδυλίων από κωδικούς ελαστικών δαπανών) την Περιφέρεια (ίδιοι πόροι) και τους άλλους φορείς μέλη του κέντρου,  με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται την μακροβιότητα της δομής.
  • τη δημιουργία “δικτύου” οργανώσεων και υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν την δραστικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

 

Και δεσμεύεται για  επιδίωξη επίλυσης των προβλημάτων λειτουργίας, από όποια θέση κι αν εκλεγεί και  υποστηρίζει το έργο των “ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ”.