Γαστρονομικό Συμπόσιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Με όχημα την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου καταγωγής τους  16 πολιτιστικοί σύλλογοι από κάθε γωνιά του δήμου μας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Δημοτικής Κίνησης ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’ αντάμωσαν την Κυριακή 15/12/2013    σε ένα γαστρονομικό συμπόσιο κοινωνικής αλληλεγγύης για να εκφράσουν συλλογικά τη στήριξή  τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Κοζάνης ήταν κατάμεστη από ανθρώπους όλων των ηλικιών που δήλωσαν με την παρουσία τους τη διάθεση να ελαφρύνουν το βάρος της κρίσης που πέφτει περισσότερο σε κάποιους συμπολίτες μας..

Κάτοικοι του ίδιου τόπου, με διαφορετικές ρίζες και αφετηρίες, αλλά με παράλληλες πορείες μέσα στο χρόνο,  για πρώτη φορά κάθισαν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι  και αντάλλαξαν κουβέντες για διατροφικά έθιμα και παραδόσεις και όχι μόνο.

Αυτή η συνάντηση ανέδειξε αφενός  την προθυμία των παρευρισκομένων να συμμετάσχουν σε κοινές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και αφετέρου την πολυφωνική και πολυπολιτισμική ταυτότητα του Καλλικρατικού  Δήμου Κοζάνης, η οποία ξέρει να σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά γνωρίσματα του γείτονα και τα αναδεικνύει μέσα σε κλίμα σεβασμού και ισοτιμίας. Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση « Κανείς μόνος στην κρίση» και την  ευχή όλων «Του χρόνου να μην χρειαζόμαστε κοινωνικό παντοπωλείο»  

Ευελπιστούμε ότι η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη συνεργασία όλων μας σε σταθερές βάσεις  και την αφετηρία για κοινές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, για  την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και για την  προβολή όλων  των ιδιαίτερων  πολιτιστικών στοιχείων του Δήμου μας.

   

     Ευχαριστούμε

όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία της εκδήλωσης:

1) Τους 16 Συλλόγους που παρασκεύασαν φαγητά και γλυκά και διακρίθηκαν για το ιδιαίτερο πιάτο τους ο καθένας

Σύλλογος Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος»   (Τάρτα με πράσο και σύγκλινο)

Πολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενιωτών   (Χοιρινό στη λαδόκολλα)

Ποντιακός Χορευτικός Όμιλος «ΑΝΤΑΜΩΜΑΝ»   (Σερβά)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος»   (Λουκανίτσες)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόβρυσης «Διγενής Ακρίτας»   (Πισία με πατάτα)

Μορφωτικός Σύλλογος Ροδιανής «Η ωραία Ελένη»   (Τραχανόπιτα με τσιγαρίδες)

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Κώμης   (Μανιταρόπιτα)

Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης»   (Σαλιάρια)

Πολιτιστικός Σύλλογος Καισαρειάς   (Ψαρόζουμο  με αυγά)

Πολιτιστικός Σύλλογος «Προοδευτικός» Μηλιάς   (Μηλόπιτα)

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρανών   (Τοκμέ κιοφτέ)

Πολιτιστικός Σύλλογος Σκήτης   (Χαβίτζ)

Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδερών «Οι Πρόσφυγες»   (Κατσαμάκι)

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροδέντρι   (Φούστορον)

Πολιτιστικός σύλλογος Νέας Χαραυγής Ευξεινος Λέσχη   (Περέκ)

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυμύλου   (Βραστάρ)

2) Τις δυο χορωδίες των Πολιτιστικών Συλλόγων Λευκόβρυσης και Κάτω-Κώμης για τα υπέροχα κάλαντά τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους μικρούς μουσικούς που τους συνόδεψαν Ζυμπά Γιάννη (λύρα)  και Σταύρο (νταούλι), Σεβίλογλου Στέφανο (λύρα), Χατζηθεοδωρίδη Βασίλη(λύρα) και Χανταβαρίδη Σταύρο(λύρα).

3)Την κριτική επιτροπή των μαγείρων που εκφράζοντας όλες τις τάσεις και τις ηλικίες της μαγειρικής τέχνης πάντρεψαν την παράδοση και την εμπειρία με τις περγαμηνές των σχολών και βαθμολόγησαν τα πιάτα.

α) Μπαλιάκα Τάκη

β) Μπουζαλή Σάκη

γ) Γιαννίτσα Γιάννη

δ) Κολιό Κων/νο

ε) Πιτένη Στέλιο

 

4) το Αρτοποιείο Καραλίγκα Πάσχου και τον κ. Τζήκα Βασίλη για τα κουλουράκια που πρόσφεραν

την Εταιρεία Διοσκουρίδης για την προσφορά αρωματικών τσαγιών

και τον πρόεδρο της Κοινότητας Σιδερών για το τσάι του βουνού που μας έφερε από το Σινιάτσικο.

 

5) τις εταιρίες Catering: Δαγκλή Τριαντάφυλλου,  Ζυγούρη Αλέξανδρου, Νατσιού Χρήστου και Ταρτάρα Ελένης για τα σκεύη που μας παραχώρησαν, 

 

6) Τις κυρίες  που παρασκεύασαν γλυκά για το τσάι και βοήθησαν στο σερβίρισμα του : Δελιαλή Στέλλα, Ζουρνατζίδου Ευτυχία,  Μαμάτσιου Άννα, Νικολάου Ζωή, Τούμπα Δήμητρα, Χαρίση Βαίτσα, Παφίλη Μαρία και την εγγονή της Σολακίδου Κατερίνα, Παγκαρλιώτα Ελσα, Χαδιώ Δώρα, Τσούκα Πόπη, Δουζένη Νίκη, Τούμπα Αναστασία

όπως και τις κυρίες που επίσης παρασκεύασαν φαγητά και γλυκά

Μπελούκμπαση – Χριστοδούλου Σουλτάνα (Σαρμαδάκια –Θράκης), Φτάκα Φανή, (γεμιστά νεροκρόμμυδα Κοζάνης ), Χιωτίδου Δέσποινα (Τας –καπαμά Σμύρνης)

και τον μικρό Αλέξανδρο από το Πρωτοχώρι (κέικ ρώσικο)

 

7) Το στρατηγό του Α  Σώματος Στρατού για την παραχώρηση της αίθουσας αφιλοκερδώς

Και όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν στην εκδήλωση

Η Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’ θα συνεχίσει τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με το Χριστουγεννιάτικου Μπαζάρ που θα λειτουργήσει το Σ/Κ 21 και 22/12 2013 στο Ερμιόνιο από τις 10.00 π.μ έως τις 3.00 μ.μ