Γιατί αργεί να απαντήσει σε ερώτησή μας η Δημοτική Αρχή;

 

Η πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης, συνεχίζει να στεγάζεται σε κτήριο, μη προσβάσιμο σε  Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.

 

Αναπάντητη παραμένει η επιστολή μας από τις 20/6/2013 προς τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με την πρόσβαση Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στο κτήριο, όπου στεγάζεται η Πολεοδομία του Δήμου στην οδό Π. Χαρίση.

Στην ερώτηση μας διαπιστώνουμε ότι το κτήριο, όπου φιλοξενείται η Πολεοδομία, δεν πληροί τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσβαση ΑΜΕΑ. Παρά το ότι έχει γίνει εσωτερική ράμπα, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, η είσοδος του κτηρίου είναι απροσπέλαστη, ενώ και ο ανελκυστήρας είναι εκτός των προδιαγραφών που ορίζει η υπουργική απόφαση 52487/15-1-2002 της Υπουργού Περιβάλλοντος.

Στην διαύγεια έχει αναρτηθεί η 254/2012 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Κοζάνης που κατακυρώνει το πρακτικό της επιτροπής καταλληλόλητας ακινήτων, με το οποίο κρίνεται κατάλληλο το εν λόγω κτήριο, ενώ απορρίπτονται άλλα 6 από τα συνολικά 9 κτήρια, των οποίων οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Αναμένουμε  να λάβουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα αν όλα τα κτήρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των ΑΜΕΑ.

Η νομοθεσία για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στα δημόσια κτήρια, αλλά και σε όλους τους χώρους, δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μια τυπική νομική υποχρέωση, αλλά ως ηθική υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, η οποία εκπορεύεται από την αρχή της ισότητας.

Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας είναι αποκλεισμένοι από διάφορους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, δεν υπάρχει όμως καμιά δικαιολογία ώστε να είναι αποκλεισμένοι και από τα δημοτικά κτήρια.

Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’