Για ένα πράσινο ενεργειακό λεκανοπέδιο

Ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης επικεφαλής του Συνδυασμού «Δήμος Κοζάνης, τόπος να ζεις» και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Τσαντεκίδου Μαρία, Τασοπούλου Ελένη, Φτάκα Φανή, Σιούστη Ελένη, Καζαντζίδου Παρθένα, Τσιλβελής Μανωλης και Παγκαρλιώτα Έλσα επισκέφτηκαν τα χωριά Πολύμυλος, Αγ Χαράλαμπος, Ακρινή και Αγ. Δημήτριο.

Σε συζητήσεις με τους κατοίκους των οικισμών ο κ. Ιωαννίδης και οι εκπρόσωποι της Κίνησης εστίασαν στα εξής:

  • Στην ανάγκη για να ξεφύγει η περιοχή από το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, στο οποίο την οδήγησε η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και η απόλυτη εξάρτηση από τη ΔΕΗ.
  • Στην υποχρέωση της ΔΕΗ –Νομαρχίας- Πολιτείας να εφαρμόσουν τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τη σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στα ορυχεία, και να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις μετεγκαταστάσεις.
  • Στο αίτημα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, εικοσαετούς σχεδίου μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, μετά από διεθνή διαγωνισμό.
  • Στην πρόταση που κατατέθηκε από το οικολογικό κίνημα της περιοχή προς την ΔΕΗ και τον κ. Ζερβό για τη δημιουργία 3500 θέσεων εργασίας στον ενεργειακό άξονα Κοζάνης – Πτολεμαίδας – Φλώρινας με την εγκατάσταση βιομηχανιών – βιοτεχνιών κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού (φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες, κλπ.).
  • Στην ανάγκη για τριπλασιασμό του Τοπικού Πόρου, εισαγωγή του φόρου στερεών καυσίμων και απόδοση του στις τοπικές κοινωνίες, καθώς τη θεσμοθέτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης της μεταλιγνιτικής περιόδου.
  • Στην ανάγκη για μια βιώσιμη πολιτική στον αγροτικό τομέα με εξοικονόμηση πόρων (νερά, λιπάσματα) και στροφή στα τοπικά ποιοτικά προϊόντα.

Η εμπειρία της επίσκεψης στα χωριά μας έδειξε για μια ακόμη φορά πως υπάρχουν πολιτικές και μέτρα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους.

[slideshow]