Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο υποβάλαμε σήμερα για την κατάσταση στον Δημοτικό κήπο και το υπαίθριο δημοτικό θέατρο

Κύριε πρόεδρε,

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστολή συμπολίτη μας, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση του δημοτικού κήπου και κάνει προτάσεις βελτίωσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά το θέμα της ελλιπούς καθαριότητας του χώρου, της  υποτονικής περιποίησης του πρασίνου κ.α

Πρόσφατα επίσης κατά την εξόρμηση καθαριότητας του Γραφείου εθελοντισμού του Δήμου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί σύλλογοι, τα μέλη και  οι φίλοι της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» που καθάρισαν το ανοιχτό θέατρο διαπίστωσαν την κακή κατάσταση των  κατασκευών και του περιβάλλοντος χώρου.

Είναι γνωστό ότι η πόλη της Κοζάνης στερείται των απαραίτητων ελεύθερων χώρων και πάρκων,  και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπου η  βόλτα στο πάρκο αποτελεί τη φθηνότερη μορφή ψυχαγωγίας και προσωρινής διεξόδου από την καθημερινή συμπίεση. Συνεπώς η διαφύλαξη των χώρων πρασίνου γίνεται διπλά σημαντική και η ευθύνη  γι’ αυτό επιμερίζεται τόσο στο Δήμο όσο και στους πολίτες που τους χρησιμοποιούν.

Στην απάντησή σας προς το συμπολίτη μας αναφέρονται οι ενέργειες που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να ευπρεπιστεί και να συντηρηθεί ο χώρος. Όμως πολύ φοβόμαστε ότι λόγω της  γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και των ειδικότερων προβλημάτων και δυσλειτουργιών του Δήμου, αρκετά από τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν και η φροντίδα των ελεύθερων χώρων θα είναι ελλειμματική.

Με βάση τα παραπάνω ερωτούμε τον κ. Δήμαρχο και περιμένουμε απαντήσεις στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Πού οφείλονται  τα φαινόμενα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο δημοτικός κήπος και το υπαίθριο θέατρο ;
  2. Πότε θα υλοποιηθούν τα μέτρα αποκατάστασης και συντήρησης  του δημοτικού κήπου που εξαγγείλατε ως Δημοτική Αρχή ;
  3. Τι πρόκειται να κάνετε με την πολύ πιο ανησυχητική κατάσταση του υπαίθριου θεάτρου ; Υπενθυμίζεται ότι το θέατρο κατασκευάστηκε παράνομα σε αναδασωτέα έκταση, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τότε είχαν δοθεί από το Δήμο οι διαβεβαιώσεις ότι ο χώρος θα τηρηθεί καθαρός και θα προσεχτεί ιδιαίτερα το δάσος  από  πιθανές πυρκαγιές. Όμως κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Το μαρτυρούν οι πολλές σακούλες σκουπιδιών που μαζέψαμε προχτές (πρώτης τάξης … προσάναμμα) (ΦΩΤΟ), οι σπασμένες περιφράξεις και γενικότερα η άθλια και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ κατάσταση των ξύλινων κατασκευών και των πλακόστρωτων διαδρόμων,  καθώς και ο εμπρησμός (?) του κυλικείου που ευτυχώς δεν αποτέλεσε αιτία να καεί ολόκληρο το δάσος. (ΦΩΤΟ),.
  4. Ποιο είναι το ετήσιο κόστος συντήρησης του δημοτικού κήπου και πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μείωσής του λόγω περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης ; Σχεδιάζετε δράσεις εθελοντισμού και περιοδικής «υιοθεσίας» του πάρκου από συλλόγους (στην δημοτική κίνηση υιοθετήσαμε την πλατεία Γιολδάση και ήδη για δεύτερη χρονιά έχουμε ευπρεπίσει και έχουμε ομορφύνει την πλατεία) ή και συμπληρωματικά έσοδα  από δικαιώματα πώλησης  καφέδων -αναψυκτικών κ.α στο χώρο; (π.χ. πρόταση για «πλανόδιους πωλητές» στον δημοτικό κήπο που έχει κατατεθεί κατά το παρελθόν) http://www.pro-tasis.net/content/mia-diaforetiki-ipia-parembasi-gia-ton-dimotiko-kipo-kozanis.

Και επί τη ευκαιρία:  Μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο δείκτης πρασίνου της πόλης  (αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο) και ποια είναι η επιθυμητή τιμή του δείκτη στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο δημάρχων (τομέας: ποιότητα ζωής) που έχετε υπογράψει πρόσφατα;

Με τιμή

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να ζεις»

Λευτέρης Ιωαννίδης