Η δυναμική της νεολαίας στον πολιτισμό

Η δυναμική της νεολαίας στον πολιτισμό

Εμείς οι δάσκαλοι έχουμε την τύχη να συνδιαλεγόμαστε καθημερινά με τη νεολαία. Μπορούμε, αν θέλουμε, ν’ αφουγκραστούμε το σφυγμό και τις ανησυχίες της ,ν’ ακούσουμε τις ιδέες της αλλά και να τους δώσουμε ευκαιρίες για δημιουργία και διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε το πολιτικό μας σύστημα. Αδιάφορους και ανώριμους χαρακτηρίζουν με ευκολία τους νέους οι ενήλικες. Δεν μας ακούνε αντιτείνουν εκείνοι και καταγγέλλουν την υποκρισία, ανεντιμότητα, αερολογία και προπαντός την αφόρητη πίεση του εκπαιδευτικού συστήματος, που δεν τους αφήνει περιθώρια να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να χαρούν την ηλικία τους και να ορίσουν τη ζωή τους με βάση τα θέλω τους.

Είναι καιρός ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε το χρέος μας προς τα παιδιά μας. Ο Δήμος Κοζάνης να διαθέσει έναν κατάλληλο χώρο στο κέντρο της πόλης ο οποίος θα λειτουργήσει ως κέντρο δράσης της νεολαίας. Εκεί θα μπορούν να πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις, όπως: αφιερώματα σε λογοτέχνες, μουσικούς, δημιουργούς. Να παρουσιάζονται εργασίες με θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, καλλιτεχνικά. Να οργανώνονται σεμινάρια θεάτρου και παραστάσεις μικρού μεγέθους. Έτσι θα συναντηθούν άνθρωποι με ιδέες και φαντασία. Σ’ αυτά οι νέοι μας ξεπερνούν πολλές φορές και έχουν τη δυναμική και την ανάγκη να εκφραστούν. Από μας ζητούν χέρι συνεργασίας και στήριξη κυρίως στο θέμα του χώρου, που είναι καθοριστικό για τη συνεύρεση των ανθρώπων και τη συνάντηση των τεχνών: μουσικής, θεάτρου, εικαστικών, χορού…

Παράλληλα, οι σύλλογοι, που είναι πολλοί και απαρτίζονται από ποικίλα κοινωνικά και πολιτιστικά κομμάτια, διότι εκπροσωπούν γεωγραφικά το νομό Κοζάνης και ευρύτερα όλο τον Ελλαδικό χώρο, είναι ανάγκη να δημιουργήσουν διόδους επικοινωνίας μεταξύ τους με τις νεολαίες τους. Έτσι θ’ ανοίξει ένας πλατύς δρόμος, μέσα στον οποίο θα συναντηθούν το νέο και το πρωτοποριακό. Τότε οι σύλλογοι δεν θα είναι μουσειακά είδη, που συντηρούν μόνο ό,τι θεωρείται παράδοση, αλλά θα μεταγγίζουν στη νεολαία, που ζει το παρόν με τους ταχύτατους ρυθμούς και τις πιεστικές απαιτήσεις, αυτό που δεν μπορεί να τους δώσει το σχολείο, την εμπειρία και την κοινωνικότητα.

Να βρεθούν τρόποι επικοινωνίας και οργανικής σύνδεσης ανάμεσα στους συλλόγους και στα σχολεία. Οι ορειβατικοί σύλλογοι π.χ μπορούν να οργανώσουν σε συνεργασία με καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων και την Οικολογική Κίνηση ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά καταφύγια. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το βουνό. Σε βάθος χρόνου, θα μπορεί να οργανώνονται το καλοκαίρι και κατασκηνώσεις, που θα προσφέρουν φθηνές διακοπές σε συνδυασμό με την προστασία των δασών. Έτσι εδραιώνεται και η οικολογική συνείδηση.

Τέλος το κέντρο και η περιφέρεια μπορούν ν’ αλληλεπιδράσουν και να ενδυναμώσουν την πολιτιστική ζωή του τόπου μας μέσα από ποικίλα κανάλια π.χ ανταλλαγή εργασιών, πρόσκληση ομάδων, ημερήσιες εκδρομές. Έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ερημωμένη ύπαιθρο και στο υπερφορτωμένο κέντρο. Τα παιδιά της εγκαταλελειμμένης υπαίθρου δικαιούνται να γνωρίσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη για διασκέδαση, γνώση και ψυχαγωγία. Αλλά και τα παιδιά της πόλης να δούνε το άλλο μισό που τους λείπει. Να κάνουν μια παύση στους εντατικούς ρυθμούς που κινούνται. Να δούνε πώς είναι η ζωή χωρίς υπερβολικό καταναλωτισμό Η φύση είναι ο καλύτερος δάσκαλος και  η λύτρωση από την αφόρητη πίεση της εποχής. …

Το κέρδος απ’ όλη αυτή τη διεργασία και το άνοιγμα στους ανθρώπους και στον καιρό  μας δεν μετριέται σε χρήμα, αλλά σε κάτι πιο πολύτιμο, σε ψυχική και πνευματική υγεία. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι αισιόδοξοι κόντρα στην ανασφάλεια και το φόβο που προκάλεσε η οικονομική δυσπραγία. Αυτοί θα είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο, που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους και δεν την εκχωρούν σε κανένα Δ.Ν.Τ.

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Φιλόλογος. Υποψήφια σύμβουλος για τη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης με τη Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση «Δήμος Κοζάνης – Τόπος να ζεις»