‘Ναι στον εκσυγχρονισμό και την αξιοκρατία στο δημόσιο, όχι στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την θυσία ολόκληρων κοινωνικών ομάδων’

Με μια ακόμα επιλογή της μορφής ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’, η κυβέρνηση δίνει ένα επιπλέον χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργώντας ολόκληρες υπηρεσίες και πετώντας επί της ουσίας  ανθρώπους στον δρόμο με οριζόντιες ρυθμίσεις.

    Είμαστε οι τελευταίοι που θα ισχυριστούμε πως οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούσαν άψογα και πως δεν χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, αλλά, δεν μπορεί να κλείνουν δημοτικές υπηρεσίες κατά αυτόν τον τρόπο, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εναλλακτική πρόταση για την λειτουργία των Δήμων.

Είναι προφανές πως οι ρυθμίσεις για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και κοινωνικών δομών, δεν εντάσσονται  σε κανέναν σχεδιασμό εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης. Στοχεύουν απλά σε μια λογιστική αντιμετώπιση των απαιτήσεων της Τρόικας.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων, διότι η συνεχής απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάγκη προώθησης ενός διαφορετικού μοντέλου λειτουργίας του κράτους, το οποίο θα στηρίζεται σε ισχυρούς και σύγχρονους  αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Η ισχυρή αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την παράλληλη προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης.

    Τέλος οφείλουμε να καταγγείλουμε την υποκρισία ορισμένων τοπικών στελεχών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιμένουν να το παίζουν σε διπλό ταμπλό! Από την μια επιδίδονται σε αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές κορώνες και  από την άλλη επιμένουν να  στηρίζουν και να στηρίζονται από τα κόμματα (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) που έφεραν την χώρα σε αυτήν την κατάσταση,  που προωθούν την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την θυσία ολόκληρων κοινωνικών ομάδων. Και επειδή οι εκλογές μπορεί να μην είναι και πολύ μακριά, θα αποδειχθεί αν μερικοί είναι συνεπείς σε όσα λένε! Η υποκρισία έχει και όρια. Ας επιλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

 

 

Δημοτική Κίνηση

‘Κοζάνη Τόπος να ζεις’