Παράνομη απόθεση φορτίου λυματολάσπης «Να μη δείξει καμιά ανοχή ο δήμος Κοζάνης»

Στις 11-5-2012 μας κατήγγειλαν επώνυμα ότι  υπεργολάβος της ΔΕΥΑΚ εναπόθεσε παράνομα στο χώρο απόθεσης μπάζων του Δήμου Κοζάνης ένα φορτίο λυματολάσπης, προερχόμενο από την εγκατάσταση  Βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Σημειώνεται ότι η λάσπη αυτή έχει και επικίνδυνες ουσίες, γι’ αυτό και ο χώρος απόθεσής της είναι αυστηρά καθορισμένος (σε περιοχή κοντά στα ορυχεία της ΔΕΗ).

Ο καταγγέλλων μάλιστα ειδοποίησε και τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία διαπίστωσε και βεβαίωσε την παράβαση, ενώ λίγο αργότερα προσήλθε στο σημείο του συμβάντος και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αποστολίδης.

Ερωτάται ο Δήμος Κοζάνης:

  • Εφόσον ο υπεργολάβος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω γιατί δεν κινήθηκε η διαδικασία παραπομπής του στο αυτόφωρο από τα αρμόδια όργανα του Δήμου (Δημ. Αστυνομία, Αντιδήμαρχος) ?
  • Θα υποβάλει ο Δήμος μήνυση στον υπεργολάβο, όπως οφείλει και θα κινήσει τη διαδικασία για καταγγελία της σύμβασης που έχει ο υπεργολάβος με τον εργολάβο του έργου ?  Τι επιπτώσεις προβλέπονται και για τον εργολάβο σε αυτήν την περίπτωση ;
  • Πώς διασφαλίζεται ο έλεγχος του μπαζότοπου των Κοίλων από ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και άλλων ακατάλληλων ή επικίνδυνων αποβλήτων ? (Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη- Τόπος να ζεις»  έχει καταγγείλει στο Δήμο κι άλλα κρούσματα, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση μέχρι στιγμής)
  • Πώς διασφαλίζεται ότι όλα τα φορτία της λυματολάσπης καταλήγουν όντως στον προορισμό τους  ( στα ορυχεία της ΔΕΗ) και δεν εναποτίθενται σε ρέματα, ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους και γενικά όπου βολεύει τον υπεργολάβο ;

Κατανοούμε ότι ο Δήμος είναι μεν τυπικά υπεύθυνος, αλλά δεν μπορεί να βάζει ένα χωροφύλακα πίσω από κάθε βυτιοφόρο αποβλήτων ή ένα φύλακα σε κάθε μπαζότοπο.

Για  το λόγο αυτό ζητούμε και τη συνδρομή των πολιτών. Πολλοί διαμαρτύρονται γενικώς και αορίστως, αλλά  λίγοι προβαίνουν σε συγκεκριμένες και οργανωμένες δράσεις – παρεμβάσεις, ενώ ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που καταγγέλλουν ΕΠΩΝΥΜΑ τις παρανομίες, αναλαμβάνοντας και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί ως πολίτες.

Σ’ αυτές ειδικά τις περιπτώσεις αν δεν υπάρξει προσωπική μαρτυρία δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Η αγανάκτηση από μόνη της δεν  αλλάζει τις καταστάσεις.  Είναι απλή εκτόνωση. Η καταγγελία δεν είναι «κάρφωμα», αλλά υποχρέωση του πολίτη που απαιτεί σεβασμό του δημόσιου χώρου και των νόμων του κράτους.

Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά  ‘Ο δημόσιος χώρος είναι προέκταση  του ιδιωτικού, είναι η «κοινή αυλή μας’. Και πρέπει να τον υπερασπιζόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο.

Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη- Τόπος να ζεις»

Πληρ. Λευτέρης Ιωαννίδης