Προβληματική η λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ‘Με επιστολή μας στον δήμαρχο ζητήσαμε να συγκληθεί σύντομα η επιτροπή’

Στις 28/1/2013 ζητήσαμε με επιστολή μας προς τον δήμαρχο Κοζάνης να συνέλθει εκτάκτως η επιτροπή ποιότητας ζωής καθώς έχει να συνεδριάσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Από την αρχή της λειτουργίας της δυστυχώς συνεχώς υποβαθμίζεται ο ρόλος της  και διαπιστώνεται μια προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου της  με ευθύνη των δημοτικών αρχών,  το ίδιο δε συμβαίνει και με την επιτροπή διαβούλευσης και τον συμπαραστάτη του δημότη . Χαρακτηριστικό είναι πώς η ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο την κατάργηση των τριών παραπάνω θεσμών (επιτροπή ποιότητας ζωής, επιτροπή διαβούλευσης, συμπαραστάτης του δημότη). Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση επιμένει να παραμένει προσκολλημένη σε τακτικές και λογικές του παρελθόντος, αρνούμενη να εφαρμόσει τις θετικές διατάξεις ενός νόμου με πάρα πολλά όμως προβλήματα (Καλλικράτης).

 

Στον Δήμο Κοζάνης έχουμε διεκδικήσει την σωστή και σύννομη λειτουργία της επιτροπής αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Υπενθυμίζουμε, πώς παρά το ότι το  προβλέπει ο Καλλικράτης δεν έγινε ποτέ απολογισμός πεπραγμένων της επιτροπής  αν κα το έχουμε ζητήσει. Επίσης εδώ και πολλούς μήνες εκκρεμεί η ενημέρωση της επιτροπής από εκπρόσωπο της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων σχετικά με την πορεία των έργων αναστήλωσης του επισκοπείου Κοζάνης όπως είχε προτείνει ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος εδώ και μήνες εκκρεμούν μια σειρά από θέματα αρμοδιότητας της επιτροπής και τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – περιβαλλοντικά θέματα κ.λ.π). Θεωρούμε πώς την κύρια ευθύνη για την υπολειτουργία της επιτροπής την φέρει ο δήμαρχος ως πρόεδρος της!

 

Ευελπιστούμε τα προηγούμενα δυο χρόνια λειτουργία της επιτροπής να μην είναι οδηγός και για τα επόμενα. Εξάλλου η επιτροπή ποιότητας ζωής  οφείλει  να έχει ουσιαστική συμβολή σε ζητήματα προστασίας του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος κάτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.

 

 

Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη Τόπος να ζεις»