Στον Εισαγγελέα για την κακή λειτουργία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ του Δήμου και τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων

 

  • Αφού περιμέναμε όλο το καλοκαίρι να πραγματοποιήσει την  εξαγγελία του ο αντιδήμαρχος κ. Αποστολίδης και να μαζέψει τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα όσων καταστημάτων παραβιάζουν τις σχετικές άδειες,
  • αφού προβήκαμε σε άπειρες διαμαρτυρίες και ερωτήσεις στην Επιτροπή ποιότητας ζωής για τις συνεχιζόμενες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων,
  • αφού εξαντλήσαμε κάθε θεσμικό μέσο χωρίς κανένα αποτέλεσμα,

καταθέσαμε δια μέσου του Δημοτικού μας Συμβούλου Λευτέρη Ιωαννίδη στις 23/7/2012 σχετική Αναφορά στην Εισαγγελία Κοζάνης, όπως είχαμε προειδοποιήσει σε παλιότερη ανακοίνωση μας http://protovouliadk.wordpress.com/2012/06/15/115/.

 

Η Αναφορά μας, η οποία συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, επικεντρώνεται κυρίως :

  1. Στην κακή και επιλήψιμη λειτουργία της Επιτροπής ποιότητας ζωής,  η οποία δεν εφαρμόζει όπως πρέπει τους σχετικούς νόμους για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και «κάνει τα στραβά μάτια» σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
  2. Στο θέμα των καταλήψεων δημόσιων και δημοτικών κοινόχρηστων  χώρων και τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο ζήτημα αυτό (προηγούμενο δελτίο τύπου εδώ). Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την Δημοτική Αρχή το αυτονόητο: Να προστατεύσει  το δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των πεζών, να εξασφαλίσει τη μετακίνηση και την πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και ελέγχοντας αυστηρά τους παραβάτες. Δυστυχώς όμως και αυτό το καλοκαίρι είχαμε μια από τα ίδια. Επικράτησε και πάλι ένα καθεστώς παραβάσεων και ατιμωρησίας με την ευθύνη και την ανοχή της Δημοτικής αρχής. Υπεράριθμα τραπεζοκαθίσματα πέραν των ορίων, καταλήψεις πεζοδρομίων και πλατειών, αυθαίρετες προεκτάσεις και πλαστικά παραπήγματα, διελεύσεις και σταθμεύσεις οχημάτων στους πεζόδρομους (τις νυχτερινές ώρες), μουσική στη διαπασών.

Πέραν αυτών, υπάρχει και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και σωστής λειτουργίας της αγοράς.  Οι νομοταγείς καταστηματάρχες βλέπουν την πελατεία τους να φυλλοροεί και δεν μπορούν υπό αυτές τις συνθήκες να συναγωνιστούν τους παρανομούντες, οι οποίοι έχουν και χαμηλότερο κόστος, διότι με τα ίδια τέλη καταλαμβάνουν διπλάσιο και τριπλάσιο χώρο τραπεζοκαθισμάτων από το νόμιμο.

 

Ως Δημοτική Κίνηση θεωρούμε ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ανοχής απέναντι στη Διοίκηση του Δήμου Κοζάνης. Αφού σε όλο αυτό το σκηνικό επέλεξαν το ρόλο του θεατή και προτίμησαν τη θέση του συνενόχου, μας υποχρεώνουν πλέον να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη.

Σε εποχές σκληρής οικονομικής κρίσης η καλή εικόνα των δημόσιων χώρων και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη λειτουργεί σαν τονωτική ένεση για το κοινωνικό σύνολο. Οι πελατειακές λογικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση σε μια χρεοκοπημένη χώρα που ψάχνει να βρει το βηματισμό της.

 

 

Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη Τόπος να ζεις»