ΣΧΕΔΙΑ ΘΕΣΕΩΝ: Διοίκηση – Οικονομική Διαχείριση – Συμμετοχή

Καλλικράτης : «Ετερο-διοίκηση» και ψαλιδισμένοι πόροι

Με τις εκλογές του Νοεμβρίου ένα άδικο εκλογικό σύστημα θα εγκαταστήσει στις διοικήσεις των δήμων παντοδύναμες πλειοψηφίες, που όμως δεν θα έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία των πολιτών στις πολλές περιπτώσεις. Ενδέχεται μια παράταξη με 30% στον 1ο γύρο να είναι ο κατασκευασμένος νικητής του 2ου γύρου που παίρνει και ελέγχει σχεδόν τα πάντα: δήμαρχο, 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, αντιδημάρχους, εκτελεστική & οικονομική επιτροπή,  κοινοτικούς αντιπροσώπους κλπ.

Παράλληλα στους δήμους μεταφέρονται εκατοντάδες αρμοδιότητες, κυρίως διεκπεραιωτικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Τα 1,8 δις ευρώ που προσδοκά να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη» (κυρίως από τη μείωση των δαπανών για τους αιρετούς, τις οικονομίες κλίμακας και τις μειώσεις / απολύσεις προσωπικού) δεν θα διοχετευθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά στην εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Τα χρήματα που οφείλονται από τον «Καποδίστρια» δεν θα δοθούν. Οι αυτοτελείς πόροι, που προσδιορίζονται ως ποσοστά στον φόρο φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ, θα είναι μειωμένοι σε απόλυτα νούμερα. Επιπλέον πολλοί δήμοι είναι ήδη καταχρεωμένοι. Ο σημερινός Δήμος Κοζάνης χρωστάει πάνω από 20.000.000€.

Ανοιχτή πληγή παραμένει η διαφθορά και η κακοδιοίκηση, τομείς στους οποίους οι δήμοι και οι νομαρχίες κατέχουν την πρώτη θέση με βάση το Συνήγορο του Πολίτη.

Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ;

Οι δημοτικές αρχές, οι δημότες, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να λειτουργήσουν με έμπνευση και ρεαλισμό. Επιβάλλεται η υιοθέτηση μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου, λογοδοσίας και ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Επιβάλλεται η διαχείριση των πόρων με υπεύθυνο και δίκαιο τρόπο, βάζοντας τέρμα στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με τα έργα βιτρίνας και τις μεγάλες ή μικρές πελατειακές εξυπηρετήσεις. Επιβάλλεται το όραμα μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και σεβασμό στο περιβάλλον, με θέσεις εργασίας «μακράς διαρκείας», με προστασία του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών και μία διοίκηση αξιοκρατική, διαφανή και κοινωνικά αποτελεσματική.

Τι προτείνουμε, τι διεκδικούμε

  1. Απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου (αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, τυποποίηση των εγγράφων και των λειτουργιών, περιγραφή κάθε θέσης εργασίας και των απαιτούμενων γι αυτή προσόντων, αναδιάταξη του προσωπικού με επιστημονικά και παραγωγικά κριτήρια, αποκέντρωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλησιέστερα σημεία προς τον πολίτη, εκπαίδευση προσωπικού, ευρεία χρήση του διαδικτύου
  3. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, εφόσον χρειαστεί μετά την παραπάνω αναδιάρθρωση.
  4. Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στον προγραμματισμό και τη βελτίωση του έργου του τμήματός τους.
  5. Ανεξαρτησία από παρεμβάσεις αιρετών στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του προσωπικού.
  6. Εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, διασύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση με στόχο την προώθηση στην αγορά εργασίας και όχι την απονομή ενός ακόμη πιστοποιητικού και την εικονική μείωση της ανεργίας.
  7. Συνεδριάσεις Δημ. Συμβουλίου στο Διαδίκτυο και αναλογική συγκρότηση των συμβουλευτικών Επιτροπών
  8. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής προμηθειών και προσλήψεων με συμμετοχή -κατά περίπτωση- υπαλλήλων, εκπροσώπων κοινοτήτων, επαγγελματικών οργανώσεων, για τη διασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας.
  9. Ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε είδους αρχεία και πρακτικά του δήμου, για έλεγχο πράξεων ή παραλείψεων από κάθε πολίτη ή ομάδα πολιτών.

10.  Συμμόρφωση στις προτάσεις του Συμπαραστάτη του δημότη για την άρση αδικιών και τη γνωμάτευση, εφόσον        χρειαστεί, του Δικηγορικού Συλλόγου.

11.  Αποφασιστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά και τοπικά συμβούλια, για θέματα της περιοχής τους. Αυτοδύναμη διαχείριση μέρους των δημοσίων επενδύσεων με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Έλεγχος μόνο της νομιμότητας.

12.  Δημοψηφίσματα για μεγάλα ζητήματα του δήμου, μετά τη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υπογραφών των πολιτών.

13.  Οικονομική ανεξαρτησία των δήμων κατοχυρωμένη θεσμικά, με μέρος των δημόσιων εσόδων να παραμένει στο δήμο όπου εισπράχθηκε.

14.  Επανεξέταση σημαντικών κατηγοριών εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού. Φόροι και τέλη με βάση όχι μόνο τα τετραγωνικά, αλλά με περιβαλλοντικά – κοινωνικά κριτήρια. (Οι λεγόμενοι «πράσινοι φόροι» επιβαρύνουν τις ρυπογόνες δραστηριότητες και ελαφρύνουν τις φιλοπεριβαλλοντικές). Τιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών με την ίδια λογική. Προτεραιότητα στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στις επενδύσεις ανάταξης του φυσικού περιβάλλοντος, υψηλής προστιθέμενης αξίας και μόνιμων θέσεων απασχόλησης.

Κατάρτιση πενταετών σχεδίων, και κατά συνέπεια ετήσιων προγραμμάτων και προϋπολογισμών, μέσα από θεσμούς συμμετοχής και διαβούλευσης (συνελεύσεις, διαδίκτυο κλπ). Ειδικοί προϋπολογισμοί, ενσωματωμένοι στον γενικό, για τα νομικά πρόσωπα του δήμου, τη συμμετοχή του σε Ανώνυμες Εταιρίες και την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.