ΣΧΕΔΙΑ ΘΕΣΕΩΝ: Ενέργεια κ’ Περιβάλλον

Τηρώντας τις αρχικές μας δεσμεύσεις για ανοιχτό διάλογο και ανοιχτές διαδικασιές, θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση ένα ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ του πρώτου από τους οχτώ κεντρικούς άξονες του προγράμματος της κίνησης μας. Το θέμα του είναι ΕΝΕΡΓΕΙΑ κ’ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ενώ η οριστικοποίηση του θα έρθει μετά την κατάθεση πιθανών παρατηρήσεων των πολιτών.

Ενέργεια & Περιβάλλον: Από το γκρίζο στο πράσινο

Κοζάνη: Τόπος να ΜΗ ζεις

•    Υγεία σακατεμένη (αλλεργίες, βρογχίτιδες, καρκίνοι διπλάσιοι από το κανονικό)

•    Ατμόσφαιρα ρυπασμένη (Υπερβάσεις σωματιδίων 30-50% κάθε χρόνο)

•    Υδροφορία κατεστραμμένη (Οι πηγές μας στέρεψαν και παίρνουμε ακριβό νερό από μεγάλα βάθη)

•    Πόλη τσιμενταρισμένη και φρακαρισμένη (μια βόλτα αρκεί για τη διάγνωση)

•    Ανεργία .. εξασφαλισμένη (15 % στη Δυτική Μακεδονία, η υψηλότερη στη χώρα)

•    Κουλτούρα εξανδραποδισμένη  («βόλεμα», καταναλωτισμός, τηλε-χαύνωση)

•    Περιοχή διεθνώς «σταμπαρισμένη» Οι Σταθμοί της ΔΕΗ σε  Αγ. Δημήτριο κ Καρδιά εκπέμπουν το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη (όσο περίπου 5.000.000 αυτοκίνητα !!) και πρωταγωνιστούν στην καταστροφή του κλίματος Και για όλα αυτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Είναι τα πορίσματα (ή τα πρόστιμα) του Συνηγόρου του Πολίτη, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του Ευρωκοινοβουλίου, της  Νομαρχίας  και του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή η ίδια η Ελληνική Διοίκηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ομολογούν με βούλα και υπογραφή ότι  «ένας νομός καίγεται για να φωτιστούν όλοι οι υπόλοιποι»  Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Κάνε την Κοζάνη «Τόπο να ζεις» Πως ;

1.    Να αναγνωρίσουμε ότι το ενεργειακό μοντέλο της χώρας έχει πλέον ξεπεραστεί και η εμμονή στο λιγνίτη σημαίνει ακριβότερο ρεύμα (+ 40 % από το 2014) και αθεράπευτες πληγές στην περιοχή μας. Είναι υποκρισία να διαμαρτυρόμαστε για τη ρύπανση και την υγεία και ταυτόχρονα να ζητάμε κι άλλες λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, δηλαδή να ζητάμε συνέχιση μιας βρώμικης και σπάταλης ενεργειακής πολιτικής που είναι υπεύθυνη για το σημερινό μας αδιέξοδο. Είναι υποκρισία όλων των παρατάξεων να μιλάνε για πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα να  υποστηρίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουν κανένα λιγνιτικό MW να σβήσει». Επιτέλους ας παραδεχτούμε ότι δουλειά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ και ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο λιγνίτης.

2.    Ο λιγνίτης να παραμείνει στο μίγμα καυσίμου της χώρας, αλλά με μια δραστική προγραμματισμένη ΜΕΙΩΣΗ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε νέες λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο εάν στη θέση τους αποσύρονται παλιές μονάδες διπλάσιας ισχύος. Για να επιτύχουμε το 2020 το στόχο 40% ανανεώσιμες πηγές στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να μειώσουμε το λιγνίτη. Δεν γίνεται να έχουμε «και την πίτα ακέρια και το σκύλο χορτάτο». Οι τυχοδιωκτισμοί έχουν ημερομηνία λήξης.

3.    Να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει για τα καλά στη μεταλιγνιτική περίοδο. Και όμως η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Λείπει ένα επεξεργασμένο σχέδιο 20ετίας, κοστολογημένο και με σαφή εργαλεία χρηματοδότησης. Αυτό προτείνουμε σαν ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα και μάλιστα μετά από διεθνή διαγωνισμό και διακριτούς τους ρόλους των Δήμων της ΔΕΗ και της Πολιτείας.

4.    Το χρώμα της μεταλιγνιτικης περιόδου πρέπει να είναι ΠΡΑΣΙΝΟ. Να παραμείνουμε ενεργειακός νομός, αλλά σε άλλη κατεύθυνση. Να πρωταγωνιστήσουμε στον τομέα κατασκευής του πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Σχετική πρόταση έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό για δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης. Ανάλογες θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν στις πράσινες τεχνολογίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, διαχείριση φυσικών πόρων κλπ. Δεν πρόκειται για ουτοπία. Οι Γερμανοί δημιούργησαν 220.000 πράσινες θέσεις κυρίως στην πληττόμενες περιοχές των ορυχείων τους

5.    Χρηματοδότηση.  Έχουμε προτείνει, (αλλά χωρίς ποτέ να εισακουστούμε από τους τοπικούς άρχοντες), πέντε πηγές:

i) Φόρος στερεών καυσίμων (110 εκ. €). Ισχύει στις περισσότερες χώρες. Η ΔΕΗ (και όσοι ιδιώτες μπουν στα λιγνιτωρυχεία) δεν πληρώνουν τίποτα απολαμβάνοντας μια ακόμη κρυφή επιδότηση. Να νομοθετηθεί ο φόρος αυτός και να αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

ii) «Εξωτερικό» κόστος λιγνίτη, το οποίο επίσης δεν κατέβαλε ποτέ η ΔΕΗ. Τεράστιο κονδύλι (700 – 900 εκ. €) που αφορά το κόστος των κατεστραμμένων φυσικών πόρων, νερών εδαφών κλπ. Επίσης Να υπολογιστεί και να αποδοθεί ένας μέρος του για έργα ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου και επενδύσεις της μεταλιγνιτικής περιόδου

iii) Τέλος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Θα καταβάλλεται ως «αποζημίωση» από το κράτος εφάπαξ για κάθε μονάδα που κλείνει και θα είναι ανάλογο με την ισχύ της

iv) Τριπλασιασμός του Τοπικού Πόρου (3X15 εκ. € για όλο το νομό).  Το αντίστοιχο τέλος που καταβάλλεται σε περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες είναι 2,5 % κι εμείς είμαστε καθηλωμένοι (με ευθύνη και των Δημάρχων) στο 0,4% !!. Ο Πόρος πρέπει να επανέλθει στην κοίτη του, να αναμορφωθεί πλήρως το θεσμικό του πλαίσιο, να καθοριστούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τα επιλέξιμα είδη έργων, με επικέντρωση κατά 50% (από 10% σήμερα) στους τομείς ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.

v) Πρόσθετα κίνητρα (δάνεια, επιδοτήσεις) για χωροθετήσεις πράσινων έργων στις λιγνιτικές περιοχές.

6.    Δήμος και πόλη να πρωταγωνιστήσουν στην εξοικονόμηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Τα ιδιωτικά, δημόσια και δημοτικά κτίρια σπαταλούν υπερβολική ενέργεια και χρήμα (κλιματιστικά, ανεπαρκείς μονώσεις). Ηλιακές και πράσινες στέγες, λευκές ταράτσες, μικρές ανεμογεννήτριες στην ύπαιθρο, βιοκλιματικές τεχνικές, ενέργεια από βιομάζα, σύγχρονες μονώσεις, συστήματα BMS, έξυπνοι μετρητές,  οικονομία στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, είναι  «άγνωστες λέξεις» για το Δήμο Κοζάνης. Όσοι συμφωνούμε στην «ενεργειακή επανάσταση» ας την ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

•    Μέτρα αντιρρύπανσης. Σύστημα πρόγνωσης / πρόληψης επεισοδίων ρύπανσης και όχι απλής καταγραφής. Προληπτικές μειώσεις φορτίου της ΔΕΗ στις δυσμενείς συνθήκες

•    Χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και δημοτικού φωτισμού από τον Τοπικό Πόρο και το πρόγραμμα «εξοικονομώ»

•    Μικρές ανεμογεννήτριες Α/Γ στα δημοτικά διαμερίσματα. Φωτοβολταικά Φ/Β στα σχολεία, ενεργειακή αυτονομία στα νεόδμητα κτίρια

•    Μονάδα παραγωγής ενέργειας 1 MW από βιομάζα

1) Δημοτικο-συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής πράσινης ενέργειας.

2) Δημοτική Υπηρεσία Ενέργειας με αντικείμενο: α) τη σύνταξη μακροχρόνιου Σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πόλη β) την αναζήτηση πόρων για το σκοπό αυτό γ) την παροχή τεχνικής βοήθειας στους πολίτες για θέματα εξοικονόμησης και βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων.

•    3000 πράσινες θέσεις εργασίας (οι 1500 στο Δήμο Κοζάνης) στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού ως εξής. Α/Γ : 1800, Φ/Β 600, Ηλιοθερμικά 600.

•    Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία (αύξηση απόδοσης μονάδων ΔΕΗ & περιβαλλοντική ανακούφιση, διείσδυση στον οικιακό-επιχειρηματικό τομέα, θέσεις εργασίας)

•    Συστηματική αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (1/3 δάση, 1/3 λίμνες, 1/3 άλλες χρήσεις – γεωργία). Χρήση κομποστ ως βελτιωτικού για τις διαβρωμένες – άγονες εκτάσεις. Επαναπόδοση ΟΛΩΝ των απαλλοτριωμένων από τη ΔΕΗ εκτάσεων στην Αυτοδιοίκηση και το κράτος.

•    Μετεγκαταστάσεις οικισμών (ΝΑΙ και για την Ακρινή) με χωροθέτηση των νεών οικισμών σε ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΟ, πχ στη ΖΕΠ, με σύγχρονες υποδομές και κίνητρα για παραγωγικές δραστηριότητες στον περίγυρο, ώστε να μην εκφυλιστεί η νέα πόλη σε «υπνόπολη».

•    Πενταμερής χρηματοδότηση του μεταλιγνιτικού προγράμματος (βλ. παραπάνω)