ΣΧΕΔΙΑ ΘΕΣΕΩΝ: Επιχειρηματική Καινοτομία / Τοπική Παραγωγή / Υγιείς Φυσικοί Πόροι

Από την οικονομία της άκριτης κατανάλωσης στη βιώσιμη τοπική παραγωγή

ΣΚΟΤΕΙΝΟ το Σήμερα

Η πρόσφατη κρίση αποκάλυψε τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Η κυριότερη είναι ότι η χώρα παράγει  ελάχιστα και το ΑΕΠ βασίζεται στην κατανάλωση, που με τη σειρά της στηρίζεται στο δανεισμό. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, η γεωργία ζει με τις επιδοτήσεις (που ..φαγώθηκαν στην κατανάλωση), η μεταποίηση παραπαίει, ενώ συχνά η επιχειρούμενη «ανάπτυξη» στηρίζεται στην καταστροφή των φυσικών πόρων (νερών, δασών κλπ). Η ελληνική επαρχία έχει καταντήσει να εκλιπαρεί για κανένα ΤΕΙ, για έργα βιτρίνας, για ενέσεις ρευστότητας των  παραδοσιακών κλάδων της, ενώ η ύφεση που μας επιφύλαξε το Μνημόνιο σπάει κόκαλα. Η Κοζάνη δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η πόλη μας κατέχει το ρεκόρ στα «λουκέτα» μικροεπιχειρήσεων, ενώ και η γύρω ύπαιθρος ζει τα αδιέξοδα των μονοκαλλιεργειών και της χημικής –και ρυπογόνου – γεωργίας.

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Για ένα βιώσιμο αύριο ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων (Νερά/ εδάφη/ οικοσυστήματα)

1.1.  Προστασία υδάτων από ρυπάνσεις υπεράντληση και παράνομες αμμοληψίες, Διαχειριστικό σχέδιο για κάθε υδρολογικής λεκάνη. Εμπλουτισμός υδροφορέων, έργα ορεινής υδρονομίας, συστήματα εξοικονόμησης νερού.

Ειδικό οικοτουριστικό σχέδιο για τη λεκάνη του μέσου και άνω Αλιάκμονα σε συνεργασία με όλους τους παραποτάμιους Δήμους και την Περιφέρεια και γνώμονα τις ήπιες παρεμβάσεις, αφού φυσικά αλλάξει το «περίεργο» ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ καθεστώς ιδιοκτησίας της τεχνητής λίμνης από τη ΔΕΗ.

1.2.  Προστασία και αναβάθμιση δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων με προτεραιότητα στους αστικούς ή περιαστικούς θύλακες (μικρά ρέματα, συστάδες δέντρων, καταφύγια ορνιθοπανίδας)

1.3.  Συνετή πολιτική γης στα αποκατεστημένα εδάφη των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ. Μεταβίβαση της κυριότητας στην Αυτοδιοίκηση και ένταξη τους σε πράσινο στρατηγικό σχέδιο 20ετίας. Όχι σε αποσπασματικά και ουτοπικά σχέδια (πχ. πίστα Φόρμουλα 1). Χωροθετήσεις κατά προτίμηση πράσινων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

  1. 2. Επιχειρηματική καινοτομία, συλλογικές οικονομικές δράσεις και οικολογικές λύσεις

2.1.  Αναγκαία παρατήρηση για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας: Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων διασπαθίζεται σε αναρίθμητους και επικαλυπτόμενους φορείς επιχειρηματικότητας: ΚΕΤΑ, ΚΥΕ, ΕΦΕΠΑΕ, Διαβαλκανικό Κέντρο, Αντένες / Θυρίδες / Παρατηρητήρια / Γραφεία σε ΑΕΙ. Οι υπάλληλοι «τακτοποιούνται» αλλά οι υποψήφιοι επιχειρηματίες δύσκολα ενεργοποιούνται. Συνεπώς: ΕΝΑ οργανωμένο Κέντρο επιχειρηματικής υποστήριξης, λιγότερα έξοδα, λαμπερά συνέδρια κλπ και διοχέτευση των κονδυλίων στην πραγματική οικονομία.

2.2.  Υποστήριξη των καινοτόμων & πράσινων επενδύσεων: παραγωγή εξαρτημάτων καθαρής ενέργειας, επενδύσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας, μικρές μονάδες τηλεθέρμανσης, κέντρα ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης, στήριξη τοπικών προϊόντων γεωργίας & μεταποίησης (κρόκος, κρασιά κλπ), κίνητρα για νέες τεχνολογίες, κλπ

2.3.  Κοινωνική οικονομία. Προώθηση συλλογικών σχημάτων (ανέργων, ανειδίκευτων κ.α) με σκοπό την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (π.χ βοήθεια σε πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκευή και διάθεση παλιών αντικειμένων, καθαρισμοί ρεμάτων κλπ)

2.4.  Στήριξη και προβολή του αγροτο–οικο-τουρισμού, ιδίως στο νότιο τμήμα του Δήμου (Ελίμεια Αιανη). Έργα αποκατάστασης πολιτισμικών αρχιτεκτονικών και τοπιολογικών χαρακτηριστικών πόλης & υπαίθρου (μουσεία, εκθετήρια, βρύσες, μύλοι, κλπ). Δίκτυο χώρων πολιτισμού και φυσικού κάλλους.

2.5.  Υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων από το  Δήμο σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και με χρηματοδότηση από:

  • Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»
  • Το πρόγραμμα «Leader (Υπομέτρα 321,322,323)» και το ΟΠΑΑΧ
  • τα χρηματοδοτικά εργαλεία της μεταλιγνιτικής περιόδου, (Πόρος κλπ, βλ. κεφάλαιο για Περιβάλλον)

Οι προτεινόμενες δράσεις αξιοποιούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ενισχύουν την ποικιλότητα (ως αντίδοτο στην επιβαλόμενη ομοιομορφία) και δημιουργούν  υψηλή προστιθέμενη αξία.

3.  Ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις Υποδομές. Η χρόνια αδράνεια των δήμων & της νομαρχίας στο θέμα του σιδηροδρόμουκαι του φυσικού αερίου έχει κοστίσει πολλά στον τόπο. Διεκδικούμε: 1) επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου δυτικά (Καλαμπάκα) και νότια (Λάρισα) και 2) έλευση φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση (ΔΕΗ) και βιοτεχνική – οικιακή. Τα οφέλη προφανή: Στήριξη του κατασκευαστικού τομέα, μείωση κόστους μεταφοράς, επιβατική άνεση και ασφάλεια του τραίνου, εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και λειτουργία των δικτύων.

4. Βιώσιμη γεωργία και τοπική παραγωγή Προστασία της γεωργικής γης & αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στήριξη βιολογικών προϊόντων (προώθηση σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ), ορθές γεωργικές πρακτικές & σχέδια βελτίωσης.

Ενδεικτικές προτάσεις:

  • Λειτουργία της πρώτης λαϊκής αγοράς πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων στην Κοζάνη με συνεργασία των τοπικών βιοκαλλιεργητών.
  • Λαϊκές αγορές παραγωγών, χωρίς ξενόφερτα / εισαγόμενα γεωργικά είδη
  • Προβολή τοπικών προϊόντων στις μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις
  • Πρόταση σύστασης του 1ου Δικτύου παραγωγών – καταναλωτών Δ. Μακεδονίας
  • Δημοτικά Εναλλακτικά Αγροκτήματα (με κομποστοποιητές κτλ) όπου με μικρή μίσθωση όσοι δημότες θέλουν θα έχουν τον κηπάκο τους με βιολογικά προϊόντα.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παραγωγών και των καταναλωτών. Να τους φέρουμε κοντά, να τους πείσουμε να μην αγοράζουν εισαγόμενη πατάτα όταν η τοπική είναι ποιοτικότερη, να παράγουν μόνοι τους ένα μέρος της διατροφής τους (κηπευτικά, ψωμί) ειδικά στα χωριά.

Ή  με δυο κουβέντες (που τις δανειζόμαστε από τον καθηγητή κ. Δαουτόπουλο):

Να επιστρέψουμε στην αυτάρκεια

Να στηρίξουμε την Τοπική Παραγωγή για την Τοπική Κατανάλωση.