Σχετικά με την “Ώρα της Γης” και την Δημοτική αρχή

wwf_ora_gis«Ώρα της Γης» για τον πλανήτη

« Ώρα της ασυνέπειας και της έλλειψης σοβαρότητας» για τον Δήμο Κοζάνης.

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ενάντια στην κλιματική αλλαγή και υπέρ του λιγνίτη εσαεί χωρίς έλεγχο.

Και με το WWF, αλλά και με αυτούς που κατηγορούν το WWF πως εξυπηρετεί συμφέροντα. Αυτή η συμπεριφορά είναι ο ορισμός της ασυνέπειας και της έλλειψης σοβαρότητας.

Αυτή η διαχρονική τακτική της Δημοτικής Αρχής εκφράζεται και σήμερα με τα δημοσιεύματα για την συμμετοχή του Δήμου στη δράση του WWF «Ώρα της Γης». Η απάντηση στο δημοσίευμα του kozan.gr δηλώνει την σύγχυσή της και είναι χαρακτηριστική η άμεση αντίδραση μην τυχόν και κατηγορηθεί ως αντίθετη στη νέα μονάδα. Για πολλοστή φορά η κλιματική αλλαγή αντιμετωπίζεται από την Δημοτική Αρχή ως επικοινωνιακό τρικ και όχι με σταθερή και γενναία πολιτική, όπως προσπαθεί να πείσει με την απάντησή της. Είναι γνωστό πως οι πελατειακές-ψηφοθηρικές σχέσεις της με το τοπικό συνδικαλιστικό λόμπι υπερτερούν των καταστροφικών συνεπειών του περιβάλλοντος. Αλλά όταν το κόστος των κλιματικών αλλαγών για την χώρα μας υπολογίζεται σε 700 δις ευρώ για τις επόμενες δεκαετίες (μελέτη Τράπεζας της Ελλάδας) δεν χωρούν επικοινωνιακοί τακτικισμοί!

Όσον αφορά στις θέσεις μας για τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, καταθέτουμε τα εξής:

Ναι έχουμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την αναγκαιότητα και βιωσιμότητα της συγκεκριμένης μονάδας. Σοβαρές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως αν αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της συγκεκριμένης επένδυσης η ζυγαριά γέρνει προς τα αρνητικά. Και για να προλάβουμε τις κινδυνολογίες και τις λασπολογίες, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα σταματήσουμε τη νέα μονάδα. Αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί και η πορεία της δεν εξαρτάται από εμάς.

Ζητήσαμε, ζητάμε και ελπίζουμε να γίνει ένας σοβαρός διάλογος γύρω από το θέμα χωρίς δογματισμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες!

Όμως αυτοί που διοικούσαν στην περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια οφείλουν να απαντήσουν στα εξής:

  • Γιατί ποτέ δεν διεκδίκησαν την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της περιοχής;
  • Γιατί δεν αξιοποίησαν ακόμα και την κατασκευή της νέας μονάδας, για την οποία συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια, ώστε να βάλουν ως προαπαιτούμενο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως οι μετεγκαταστάσεις, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η χρηματοδότηση της μεταλιγντικής περιόδου, η προστασία του περιβάλλοντος και τόσα άλλα;
  • Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έχει εφαρμόσει δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον υπολογισμό του εξωτερικού κόστους και για την διεκδίκηση των αντισταθμιστικών οφελών της ΔΕΗ; Μήπως αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της αμφιλεγόμενης στάσης της Δημοτικής Αρχής;
  • Γιατί η περιοχή δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την μεταλιγνιτική περίοδο;

Αυτοί που διοικούσαν την περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια, που εφάρμοσαν ή στήριξαν τις συγκεκριμένες πολιτικές, που οδήγησαν την περιοχή σε κρίση, πρέπει επί τέλους να απολογηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Είναι προφανές πως απαιτείται ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στις ζωές όλων μας .

Είναι πασιφανές πως απαιτούνται πλέον γενναίες πολιτικές με γνώμονα πάντα την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα τόσο της κάθε περιοχής, όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

Δημοτική Κίνηση

“Κοζάνη Τόπος να ζεις”