Το πρόγραμμα θέσεων 10 αξόνων, της κίνησής μας

Το πρόγραμμα θέσεων της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης για τον νέο Δήμο Κοζάνη «Τόπος Να Ζεις».

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ενεργούς πολίτες του νέου Δήμου Κοζάνης που με τις παρατηρήσεις τους κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης των σχεδίων των θέσεων μας, έδωσαν αυτή την τελική μορφή των θέσεων μας μέσα από ένα πρόγραμμα 10 θεματικών αξόνων.

Μπορείτε επίσης να “κατεβάσετε” τις προγραμματικές θέσεις της κίνησης μας σε μορφή pdf αρχείου κάνοντας κλικ ΕΔΩ


1.   ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ

ΣΗΜΕΡΑ: αθλητισμός, αλλά όχι για όλους!

  • Ελάχιστοι ανοιχτοί χώροι, υποβαθμισμένοι και παραμελημένοι
  • Μαζικός αθλητισμός αναδιοργάνωτος / απρογραμμάτιστος, υποβαθμισμένος
  • Ελάχιστα προγράμματα – σεμινάρια μαζικού αθλητισμού για γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, εργαζόμενους
  • Παιδική παχυσαρκία «ωρολογιακή βόμβα» για την ελληνική οικογένεια και πολιτεία
  • Αθλητικοί χώροι ανενεργοί στο μισό της ημέρας, ενεργοί το υπόλοιπο από συλλόγους μαζικούς αλλά και «σφραγίδες»
  • Πολυδιάσπαση (πανσπερμία) συλλόγων με ομοειδή αθλήματα και όχι μαζικά
  • Παραχώρηση δημοτικών αθλητικών χώρων και επιχορήγηση συλλόγων, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια
  • Μηνιαίες συνδρομές αθλητών, δυσβάστακτες στη σημερινή οικονομική κρίση για τις οικογένειές τους

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Αλλάζουμε αθλητική φιλοσοφία

Θεωρούμε ότι ο αθλητισμός, η φυσική άσκηση των πολλών, η ενεργητική ενασχόληση με αγωνίσματα είναι κοινωνικό δικαίωμα.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει στους πολίτες ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, το χρώμα, την εθνική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την οικονομική κατάσταση. Αυτός ο αθλητισμός πρέπει να αναπτύσσεται εκεί που διαμένουν και εργάζονται οι άνθρωποι και ιδίως οι νέοι. Δηλαδή στη γειτονιά, στο σχολείο,  στον τόπο εργασίας, στο στρατό κλπ.

Πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε ένα σύστημα οργάνωσης του αθλητισμού, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί κυρίως από την αύξηση του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ αριθμού των αθλούμενων και όχι μόνο όσων συμμετέχουν σε αγωνιστικές δραστηριότητες ή κερδίζουν μετάλλια και τίτλους. Μια φιλοσοφία που αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό ως μια σύνθετη διαδικασία, η οποία συνδυάζει άσκηση και σωματική ευεξία, ευγενή άμιλλα, ψυχαγωγία, και κοινωνικοποίηση των αθλούμενων.  Ο αθλητισμός αφορά τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, αλλά δεν μπορεί να ειδωθεί ξεκομμένα από τα υπόλοιπα προβλήματα που ρυθμίζουν την ποιότητα ζωής: το οικιστικό περιβάλλον, τους χώρους πρασίνου, τις σύγχρονες υποδομές και γενικά τις προδιαγραφές που ορίζουν μια πόλη ως οικολογική και αλληλέγγυα στους πολίτες της.

Από την άλλη και ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Μπορούμε όμως να βάλουμε όρια και όρους. Δεν μπορεί η εμπορευματοποίηση, το ντόπινγκ, οι παραγοντίστικες χρηματοδοτήσεις και η ψηφοθηρική πολιτικη να διαιωνίζονται. Στις επαρχιακές πόλεις βέβαια τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται με λιγότερη ένταση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Η επιλεκτική στήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κοζάνης, η σχεδόν αποκλειστική διάθεση ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σταδίου σε μια Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, ο μόνιμος ομφάλιος λώρος που συνδέει την ΠΑΕ με το Δήμο Κοζάνης και οι διασπαθίσεις χρημάτων σε Συνδέσμους φιλάθλων πρέπει να κοπούν οριστικά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  • Στήριξη  από την πολιτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο.
  • Εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, με τους αντίστοιχους πόρους,
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού για όλους,
  • Κίνητρα συνενώσεων συλλόγων ομοειδών αθλημάτων με συμπτύξεις ωρών παραχώρησης αθλητικών υποδομών και επιχορηγήσεων με αξιοκρατικά και μαζικά κριτήρια
  • Δωρεάν συμμετοχή για όλους τους δημότες με επιχορήγηση από τον Δήμο της πληρωμής γυμναστών / προπονητών. Πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της κερδοσκοπίας ορισμένων επιτήδειων, καλυμμένων πίσω από σωματεία «σφραγίδες».
  • Δημιουργία και συντήρηση μικρών αθλητικών δημοτικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στη γειτονιά.
    • Ορθολογική διαχείριση των αθλητικών χώρων που ήδη υπάρχουν προς την κατεύθυνση του μαζικού αθλητισμού.
    • Ολοκλήρωση του αθλητικού πολυδύναμου κέντρου στην Λευκόβρυση (κλειστό γυμναστήριο, 50άρα πισίνα, αίθουσα βαρέων αθλημάτων)
    • Ολοκλήρωση και λειτουργία του αθλητικού κέντρου των Κοίλων (ΛΙΑΠΕΙΟ)
    • Αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου (αθλητικές δραστηριότητες, αθλητικό κάμπινγκ).
    • Ανάπτυξη και αξιοποίηση αθλητικών υποδομών στα δημοτικά διαμερίσματα.
  • Προστασία και ενδυνάμωση της υγείας των δημοτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, ποδηλασίες και δρόμους υγείας, σε συνεργασία με αντίστοιχους συλλόγους  με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, σε σύνδεση με το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Ενίσχυση αθλητισμού για τις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες και για πολίτες με αναπηρίες μέσα από καμπάνιες προβολής και ειδικά σχεδιασμένες αθλητικές δράσεις.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη (μέσω του αθλητισμού) των μεταναστών, των μειονοτήτων και των εξαρτημένων
  • Δημιουργία αθλητικής βιβλιοθήκης και τοπικού αθλητικού ιστορικού αρχείου και στέγαση  στο νέο κτίριο της Δημοτικής βιβλιοθήκης.
  • Στελέχωση αθλητικών επιτροπών με παλαιούς ικανούς αθλητές.

Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών ο μαζικός αθλητισμός σε αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις ελεύθερης πρόσβασης και όχι οικονομικής εκμετάλλευσης.

2. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ / ΥΔΡΕΥΣΗ / ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ

Να περάσουμε από τη στασιμότητα στην πράσινη διαχείριση / μείωση τιμών / δημιουργία θέσεων εργασίας

Κοζάνη: Τόπος να ΜΗ ζεις

  • Υπερπαραγωγή σκουπιδιών, ξεχειλισμένοι κάδοι, αναιμική ανακύκλωση,  μηδενική πρόληψη .
  • Ταφή οργανικών στο ΧΥΤΑ, αντί της μετατροπής τους σε χρήσιμο λίπασμα (κομπόστ)
  • Τοξικά και μολυσματικά απόβλητα «αγνοούμενα» σε χαράδρες και ρέματα
  • Δρόμοι τεφρο-σκέπαστοι , περιαστικά δάση βρώμικα
  • Ακριβό νερό και κρούσματα νιτρικών σε μια περιοχή που είχε από τα καλύτερα νερά της Ευρώπης

Ακριβή τηλεθέρμανση από τη ΔΕΗ, χωρίς λύσεις εναλλακτικών καυσίμων για τα χωριά

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Κάνε την Κοζάνη «Τόπο να ζεις»

Να τι προτείνουμε:

Σκουπίδια : ένας  κρυμμένος θησαυρός

Η ΔΙΑΔΥΜΑ εγκατέστησε πριν από μια πενταετία έναν από τους πρώτους ΧΥΤΑ της χώρας, αλλά η μέθοδος των ΧΥΤΑ θεωρείται παρωχημένη εδώ και χρόνια. Η ταφή των απορριμμάτων δεν είναι πια «επίτευγμα». Σήμερα το κύριο μέτωπο είναι η ΜΕΙΩΣΗ των σκουπιδιών. Η ΠΡΟΛΗΨΗ κι όχι η θεραπεία. Με βάση το ΦΕΚ 286/2-3-87 κάθε δήμος πρέπει να ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά ανακύκλωσης (60%) στις συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2011. Στην Ευρώπη όσοι θέλουν να κερδίσουν τον τίτλο του πράσινου δήμου βάζουν ως στόχο τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste) ως το 2020.

Η Ευρωπαϊκή στρατηγική διαχείρισης των αποβλήτων επιβάλει κατά σειρά: α) πρόληψη, β) προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση, δ) άλλου είδους ανάκτηση, πχ ενέργειας και ε) ταφή ενός ελάχιστου κλάσματος 7-10%.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Η ΔΙΑΔΥΜΑ να προχωρήσει άμεσα το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αστικών Απορριμμάτων, αποκλείοντας τεχνολογίες επικίνδυνες όπως η καύση. Να προτάξει την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση των οργανικών υλικών στο σπίτι, στη γειτονιά και στο δήμο, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών κατεδαφίσεων (μπάζων). Στους τομείς αυτούς ο Δήμος Κοζάνης δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε, εκτός μιας μέτριας ανακύκλωσης στα «εύκολα» υλικά.

Πρόσθετα πιλοτικά προγράμματα: α) Δωρεάν παροχή κάδων κομποστοποίησης για κήπους και για μπαλκόνια με χρηματοδότηση από υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα β) Συνεργασία με ΔΕΗ για απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων κομποστ στις εργασίες αποκατάστασης εδαφών (Ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας, δίκτυο μεταφοράς κομποστ από άλλες περιοχές, θέσεις εργασίας) γ) Συλλογή τηγανόλαδων και μετατροπή τους σε βιοντήζελ για τα δημοτικά οχήματα. δ) Έξυπνες καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

  1. Να προωθήσουμε την ιδέα για νέο τρόπο χρέωσης των τελών καθαριότητας με βάση τον κανόνα «πληρώνω ανάλογα με το τι πετάω» (pay as you throw) και όχι με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου. Αυτό ισχύει σε πρωτοπόρους δήμους της Ευρώπης Έτσι δίνονται οικονομικά κίνητρα στους πολίτες να μειώνουν τα απορρίμματα τους και να επιλέγουν προϊόντα φιλικά στο περιβάλλον με λιγότερη ή καθόλου συσκευασία, πολλαπλές χρήσεις κλπ. Ο Δήμος Κοζάνης μπορεί να εφαρμόσει σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα και να συνταχτεί με άλλους δήμους για τη νομοθετική προώθηση του θέματος καθώς και για την θεσμοθέτηση πράσινων φόρων σε ρυπογόνες συσκευασίες (πχ πλαστική σακούλα).
  1. Συχνότερο πλύσιμο των δρόμων που είναι συνήθως βρώμικοι λόγω και της σκόνης & τέφρας από ΔΕΗ. Να απαιτηθεί συμμετοχή της ΔΕΗ στο επιπλέον κόστος πλύσης με βάση το γεγονός ότι περίπου το 40% των αιωρουμένων σωματιδίων προέρχεται από εκεί.
  1. Να δώσουμε μια ακόμη πράσινη λύση στην ανεργία βλέποντας τα σκουπίδια ως ευκαιρία κι όχι ως ενόχληση. Το σύστημα διαχείρισης που προτείνουμε δημιουργεί 10πλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την ταφή ή την καύση (Στη Φλαμανδία απασχολούνται 2.800 άτομα σε 33 κέντρα επαναχρησιμοποίησης).

Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων και «ανάκτησης» εργασίας ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ

Ύδρευση. Τα νερά μας δεν είναι «ιδιωτική δεξαμενή» της ΔΕΗ

Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και φτηνό πόσιμο νερό. Τα εμφιαλωμένα (και οι τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών που προκαλούν) πρέπει να φύγουν οριστικά από τη ζωή μας. Ομοίως δεν έχουν θέση και τα κρούσματα νιτρορρύπανσης που εμφανίστηκαν κατά καιρούς σε χωριά (Ποντοκώμη, Κρόκος κλπ).

  • Πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων ποιότητας.
  • Μέτρα και κίνητρα εξοικονόμησης, αντιμετώπιση των διαρροών του παλιού τμήματος του δικτύου. Αντικατάσταση όσων σωληνώσεων από αμιαντοτσιμέντο έχουν απομείνει.
  • Μείωση της τιμής του νερού και μετακύλιση μέρους του κόστους άντλησης και μεταφοράς στη ΔΕΗ. Ήταν εγκληματική αμέλεια των Δημοτικών Αρχών το ότι δέχτηκαν αμαχητί την καταστροφή των νερών της Σαριγκιολ από τις εξορυκτικές εργασίες και δεν απαίτησαν (μέσω της ΜΠΕ των ορυχείων) να καλυφτεί από τη ΔΕΗ το επιπλέον κόστος της μεταφοράς του νερού από τους νέους υδροφορείς που βρίσκονται σε  μεγάλη απόσταση και βάθος.

Τηλεθέρμανση. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης της τιμής

Ομοίως είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση της τιμής της παρεχόμενης από τη ΔΕΗ θερμικής ενέργειας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 11% ήταν ένα θετικό βήμα. Ήρθε όμως με  τεράστια καθυστέρηση, η οποία δείχνει ότι Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση αγνοούν το εργαλείο που λέγεται ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ και ορίζει ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες πρέπει να επιβραβεύονται με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ενώ οι ρυπογόνες δραστηριότητες να «τιμωρούνται» με υψηλή φορολογία.

Τηλεθέρμανση μπορεί να υπάρξει και χωρίς  τη ΔΕΗ. Ένα εναλλακτικό καύσιμο που χρησιμοποιείται πολύ είναι η βιομάζα. Προτείνουμε αυτό το σενάριο (τηλεθέρμανση με βιομάζα) για  μεγάλους οικισμούς, πχ Αιανή, που είναι μακριά από τους ΑΗΣ της ΔΕΗ.

Οφέλη: φτηνότερη θέρμανση, καλλιέργεια βιομάζας (σόργο, αγριαγκινάρα) με σίγουρη απορρόφηση παραγωγής και νέες πράσινες θέσεις στον τομέα της γεωργίας.

Αλλάζουμε συνήθειες, αλλάζουμε τον τόπο μας

Χτίζουμε λύσεις για το ΣΗΜΕΡΑ

3. ΔΙΟΙΚΗΣΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Καλλικράτης : «Ετερο-διοίκηση» και ψαλιδισμένοι πόροι

Με τις εκλογές του Νοεμβρίου ένα άδικο εκλογικό σύστημα θα εγκαταστήσει στις διοικήσεις των δήμων παντοδύναμες πλειοψηφίες, που όμως δεν θα έχουν ψηφιστεί από την πλειοψηφία των πολιτών στις πολλές περιπτώσεις. Ενδέχεται μια παράταξη με 30% στον 1ο γύρο να είναι ο κατασκευασμένος νικητής του 2ου γύρου που παίρνει και ελέγχει σχεδόν τα πάντα: Δήμαρχο, 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, αντιδημάρχους, εκτελεστική & οικονομική επιτροπή,  κοινοτικούς αντιπροσώπους κλπ.

Παράλληλα στους δήμους μεταφέρονται εκατοντάδες αρμοδιότητες, κυρίως διεκπεραιωτικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Τα 1,8 δις ευρώ που προσδοκά να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη» (κυρίως από τη μείωση των δαπανών για τους αιρετούς, τις οικονομίες κλίμακας και τις μειώσεις / απολύσεις προσωπικού) δεν θα διοχετευθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά στην εξυπηρέτηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.

Τα χρήματα που οφείλονται από τον «Καποδίστρια» δεν θα δοθούν. Οι αυτοτελείς πόροι, που προσδιορίζονται ως ποσοστά στον φόρο φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ, θα είναι μειωμένοι σε απόλυτα νούμερα. Επιπλέον πολλοί δήμοι είναι ήδη καταχρεωμένοι. Ο σημερινός Δήμος Κοζάνης χρωστάει πάνω από 20.000.000€. Ανοιχτή πληγή παραμένει η διαφθορά και η κακοδιοίκηση, τομείς στους οποίους οι δήμοι και οι νομαρχίες κατέχουν την πρώτη θέση με βάση το Συνήγορο του Πολίτη.

Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ;

Οι δημοτικές αρχές, οι δημότες, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να λειτουργήσουν με έμπνευση και ρεαλισμό. Επιβάλλεται η υιοθέτηση μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου, λογοδοσίας και ουσιαστικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Επιβάλλεται η διαχείριση των πόρων με υπεύθυνο και δίκαιο τρόπο, βάζοντας τέρμα στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος με τα έργα βιτρίνας και τις μεγάλες ή μικρές πελατειακές εξυπηρετήσεις. Επιβάλλεται το όραμα μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και σεβασμό στο περιβάλλον, με θέσεις εργασίας «μακράς διαρκείας», με προστασία του δημόσιου χώρου και των δημοσίων αγαθών και μία διοίκηση αξιοκρατική, διαφανή και κοινωνικά αποτελεσματική.

Τι προτείνουμε, τι διεκδικούμε

  1. Απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα και εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Ριζική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου (αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, τυποποίηση των εγγράφων και των λειτουργιών, περιγραφή κάθε θέσης εργασίας και των απαιτούμενων γι αυτή προσόντων, αναδιάταξη του προσωπικού με επιστημονικά και παραγωγικά κριτήρια, αποκέντρωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο πλησιέστερα σημεία προς τον πολίτη, εκπαίδευση προσωπικού, ευρεία χρήση του διαδικτύου
  3. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, εφόσον χρειαστεί μετά την παραπάνω αναδιάρθρωση.
  4. Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στον προγραμματισμό και τη βελτίωση του έργου του τμήματός τους.
  5. Ανεξαρτησία από παρεμβάσεις αιρετών στην εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του προσωπικού.
  6. Εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, διασύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση με στόχο την προώθηση στην αγορά εργασίας και όχι την απονομή ενός ακόμη πιστοποιητικού και την εικονική μείωση της ανεργίας.
  7. Συνεδριάσεις Δημ. Συμβουλίου στο Διαδίκτυο και αναλογική συγκρότηση των συμβουλευτικών Επιτροπών
  8. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής προμηθειών και προσλήψεων με συμμετοχή -κατά περίπτωση- υπαλλήλων, εκπροσώπων κοινοτήτων, επαγγελματικών οργανώσεων, για τη διασφάλιση της μέγιστης διαφάνειας.
  9. Ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε είδους αρχεία και πρακτικά του δήμου, για έλεγχο πράξεων ή παραλείψεων από κάθε πολίτη ή ομάδα πολιτών.

10.  Συμμόρφωση στις προτάσεις του Συμπαραστάτη του δημότη για την άρση αδικιών και τη γνωμάτευση, εφόσον χρειαστεί, του Δικηγορικού Συλλόγου.

11.  Αποφασιστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά και τοπικά συμβούλια, για θέματα της περιοχής τους. Αυτοδύναμη διαχείριση μέρους των δημοσίων επενδύσεων με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή. Έλεγχος μόνο της νομιμότητας.

12.  Δημοψηφίσματα για μεγάλα ζητήματα του δήμου, μετά τη συλλογή ενός μεγάλου αριθμού υπογραφών των πολιτών.

13.  Οικονομική ανεξαρτησία των δήμων κατοχυρωμένη θεσμικά, με μέρος των δημόσιων εσόδων να παραμένει στο δήμο όπου εισπράχθηκε

14.  Επανεξέταση σημαντικών κατηγοριών εσόδων και δαπανών του προϋπολογισμού. Φόροι και τέλη με βάση όχι μόνο τα τετραγωνικά, αλλά με περιβαλλοντικά – κοινωνικά κριτήρια. (Οι λεγόμενοι «πράσινοι φόροι» επιβαρύνουν τις ρυπογόνες δραστηριότητες και ελαφρύνουν τις φιλοπεριβαλλοντικές). Τιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών με την ίδια λογική. Προτεραιότητα στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στις επενδύσεις ανάταξης του φυσικού περιβάλλοντος, υψηλής προστιθέμενης αξίας και μόνιμων θέσεων απασχόλησης.

15.  Κατάρτιση πενταετών σχεδίων, και κατά συνέπεια ετήσιων προγραμμάτων και προϋπολογισμών, μέσα από θεσμούς συμμετοχής και διαβούλευσης (συνελεύσεις, διαδίκτυο κλπ). Ειδικοί προϋπολογισμοί, ενσωματωμένοι στον γενικό, για τα νομικά πρόσωπα του δήμου, τη συμμετοχή του σε Ανώνυμες Εταιρίες και την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.

4. ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από το γκρίζο στο πράσινο

Κοζάνη: Τόπος να μη ζεις

  • Υγεία σακατεμένη (αλλεργίες, βρογχίτιδες, καρκίνοι διπλάσιοι από το κανονικό)
  • Ατμόσφαιρα ρυπασμένη (Υπερβάσεις σωματιδίων 30-50% κάθε χρόνο)
  • Υδροφορία κατεστραμμένη (Οι πηγές μας στέρεψαν και παίρνουμε ακριβό νερό από μεγάλα βάθη)
  • Πόλη τσιμενταρισμένη και φρακαρισμένη (μια βόλτα αρκεί για τη διάγνωση)
  • Ανεργία .. εξασφαλισμένη (15 % στη Δυτική Μακεδονία, η υψηλότερη στη χώρα)
  • Κουλτούρα εξανδραποδισμένη («βόλεμα», καταναλωτισμός, τηλε-χαύνωση)
  • Περιοχή διεθνώς «σταμπαρισμένη» Οι Σταθμοί της ΔΕΗ σε  Αγ. Δημήτριο κ Καρδιά εκπέμπουν το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη (όσο περίπου 5.000.000 αυτοκίνητα !!) και πρωταγωνιστούν στην καταστροφή του κλίματος

Και για όλα αυτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Είναι τα πορίσματα (ή τα πρόστιμα) του Συνηγόρου του Πολίτη, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του Ευρωκοινοβουλίου, της  Νομαρχίας  και του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή η ίδια η Ελληνική Διοίκηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση ομολογούν με βούλα και υπογραφή ότι

«ένας νομός καίγεται για να φωτιστούν όλοι οι υπόλοιποι»

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Κάνε την Κοζάνη «Τόπο να ζεις»

Πως ;

1.Να αναγνωρίσουμε ότι το ενεργειακό μοντέλο της χώρας έχει πλέον ξεπεραστεί και η εμμονή στο λιγνίτη σημαίνει ακριβότερο ρεύμα (+ 40 % από το 2014) και αθεράπευτες πληγές στην περιοχή μας. Είναι υποκρισία να διαμαρτυρόμαστε για τη ρύπανση και την υγεία και ταυτόχρονα να ζητάμε κι άλλες λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, δηλαδή να ζητάμε συνέχιση μιας βρώμικης και σπάταλης ενεργειακής πολιτικής που είναι υπεύθυνη για το σημερινό μας αδιέξοδο. Είναι υποκρισία όλων των παρατάξεων να μιλάνε για πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα να  υποστηρίζουν ότι «δεν θα επιτρέψουν κανένα λιγνιτικό MW να σβήσει». Επιτέλους ας παραδεχτούμε ότι δουλειά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ και ανάπτυξη δεν είναι μόνο ο λιγνίτης.

2.Ο λιγνίτης να παραμείνει στο μίγμα καυσίμου της χώρας, αλλά με μια δραστική προγραμματισμένη ΜΕΙΩΣΗ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε νέες λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο εάν στη θέση τους αποσύρονται παλιές μονάδες διπλάσιας ισχύος. Για να επιτύχουμε το 2020 το στόχο 40% ανανεώσιμες πηγές στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να μειώσουμε το λιγνίτη. Δεν γίνεται να έχουμε «και την πίτα ακέρια και το σκύλο χορτάτο». Οι τυχοδιωκτισμοί έχουν ημερομηνία λήξης.

3.Να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει για τα καλά στη μεταλιγνιτική περίοδο. Και όμως η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Λείπει ένα επεξεργασμένο σχέδιο 20ετίας, κοστολογημένο και με σαφή εργαλεία χρηματοδότησης. Αυτό προτείνουμε σαν ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα και μάλιστα μετά από διεθνή διαγωνισμό και διακριτούς τους ρόλους των Δήμων της ΔΕΗ και της Πολιτείας.

4.Το χρώμα της μεταλιγνιτικης περιόδου πρέπει να είναι ΠΡΑΣΙΝΟ. Να παραμείνουμε ενεργειακός νομός, αλλά σε άλλη κατεύθυνση. Να πρωταγωνιστήσουμε στον τομέα κατασκευής του πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Σχετική πρόταση έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό για δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης. Ανάλογες θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν στις πράσινες τεχνολογίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση, διαχείριση φυσικών πόρων κλπ. Δεν πρόκειται για ουτοπία. Οι Γερμανοί δημιούργησαν 220.000 πράσινες θέσεις κυρίως στην πληττόμενες περιοχές των ορυχείων τους

5.Χρηματοδότηση.  Έχουμε προτείνει, (αλλά χωρίς ποτέ να εισακουστούμε από τους τοπικούς άρχοντες), πέντε πηγές: 1) Φόρος στερεών καυσίμων (110 εκ. €). Ισχύει στις περισσότερες χώρες. Η ΔΕΗ (και όσοι ιδιώτες μπουν στα λιγνιτωρυχεία) δεν πληρώνουν τίποτα απολαμβάνοντας μια ακόμη κρυφή επιδότηση. Να νομοθετηθεί ο φόρος αυτός και να αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες. 2) «Εξωτερικό» κόστος λιγνίτη, το οποίο επίσης δεν κατέβαλε ποτέ η ΔΕΗ. Τεράστιο κονδύλι (700 – 900 εκ. €) που αφορά το κόστος των κατεστραμμένων φυσικών πόρων, νερών εδαφών κλπ. Επίσης Να υπολογιστεί και να αποδοθεί ένας μέρος του για έργα ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου και επενδύσεις της μεταλιγνιτικής περιόδου 3) Τέλος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων. Θα καταβάλλεται ως «αποζημίωση» από το κράτος εφάπαξ για κάθε μονάδα που κλείνει και θα είναι ανάλογο με την ισχύ της 4) Τριπλασιασμός του Τοπικού Πόρου (3X15 εκ. € για όλο το νομό).  Το αντίστοιχο τέλος που καταβάλλεται σε περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες είναι 2,5 % κι εμείς είμαστε καθηλωμένοι (με ευθύνη και των Δημάρχων) στο 0,4% !!. Ο Πόρος πρέπει να επανέλθει στην κοίτη του, να αναμορφωθεί πλήρως το θεσμικό του πλαίσιο, να καθοριστούν

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ τα επιλέξιμα είδη έργων, με επικέντρωση κατά 50% (από 10% σήμερα) στους τομείς ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. 5) Πρόσθετα κίνητρα (δάνεια, επιδοτήσεις) για χωροθετήσεις πράσινων έργων στις λιγνιτικές περιοχές.

6.Δήμος και πόλη να πρωταγωνιστήσουν στην εξοικονόμηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Τα ιδιωτικά, δημόσια και δημοτικά κτίρια σπαταλούν υπερβολική ενέργεια και χρήμα (κλιματιστικά, ανεπαρκείς μονώσεις). Ηλιακές και πράσινες στέγες, λευκές ταράτσες, μικρές ανεμογεννήτριες στην ύπαιθρο, βιοκλιματικές τεχνικές, ενέργεια από βιομάζα, σύγχρονες μονώσεις, συστήματα BMS, έξυπνοι μετρητές,  οικονομία στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, είναι  «άγνωστες λέξεις» για το Δήμο Κοζάνης. Όσοι συμφωνούμε στην «ενεργειακή επανάσταση» ας την ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Μέτρα αντιρρύπανσης. Σύστημα πρόγνωσης / πρόληψης επεισοδίων ρύπανσης και όχι απλής καταγραφής. Προληπτικές μειώσεις φορτίου της ΔΕΗ στις δυσμενείς συνθήκες
  • Χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και δημοτικού φωτισμού από τον Τοπικό Πόρο και το πρόγραμμα «εξοικονομώ»
  • Μικρές ανεμογεννήτριες Α/Γ στα δημοτικά διαμερίσματα. Φωτοβολταικά Φ/Β στα σχολεία, ενεργειακή αυτονομία στα νεόδμητα κτίρια
  • Μονάδα παραγωγής ενέργειας 1 MW από βιομάζα
  • 1) Δημοτικο-συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής πράσινης ενέργειας. 2) Δημοτική Υπηρεσία Ενέργειας με αντικείμενο: α) τη σύνταξη μακροχρόνιου Σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πόλη β) την αναζήτηση πόρων για το σκοπό αυτό γ) την παροχή τεχνικής βοήθειας στους πολίτες για θέματα εξοικονόμησης και βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων.
  • 3000 πράσινες θέσεις εργασίας (οι 1500 στο Δήμο Κοζάνης) στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού ως εξής. Α/Γ : 1800, Φ/Β 600, Ηλιοθερμικά 600.
  • Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία (αύξηση απόδοσης μονάδων ΔΕΗ & περιβαλλοντική ανακούφιση, διείσδυση στον οικιακό-επιχειρηματικό τομέα, θέσεις εργασίας)
  • Συστηματική αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (1/3 δάση, 1/3 λίμνες, 1/3 άλλες χρήσεις – γεωργία). Χρήση κομποστ ως βελτιωτικού για τις διαβρωμένες – άγονες εκτάσεις. Επαναπόδοση ΟΛΩΝ των απαλλοτριωμένων από τη ΔΕΗ εκτάσεων στην Αυτοδιοίκηση και το κράτος.
  • Μετεγκαταστάσεις οικισμών (ΝΑΙ και για την Ακρινή) με χωροθέτηση των νεών οικισμών σε ΕΝΙΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΟ, πχ στη ΖΕΠ, με σύγχρονες υποδομές και κίνητρα για παραγωγικές δραστηριότητες στον περίγυρο, ώστε να μην εκφυλιστεί η νέα πόλη σε «υπνόπολη».

Πενταμερής χρηματοδότηση του μεταλιγνιτικού προγράμματος (βλ. παραπάνω)

5. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ / ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΥΓΙΕΙΣ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Από την οικονομία της άκριτης κατανάλωσης στη βιώσιμη τοπική παραγωγή

ΣΚΟΤΕΙΝΟ το Σήμερα

Η πρόσφατη κρίση αποκάλυψε τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Η κυριότερη είναι ότι η χώρα παράγει  ελάχιστα και το ΑΕΠ βασίζεται στην κατανάλωση, που με τη σειρά της στηρίζεται στο δανεισμό. Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, η γεωργία ζει με τις επιδοτήσεις (που ..φαγώθηκαν στην κατανάλωση), η μεταποίηση παραπαίει, ενώ συχνά η επιχειρούμενη «ανάπτυξη» στηρίζεται στην καταστροφή των φυσικών πόρων (νερών, δασών κλπ). Η ελληνική επαρχία έχει καταντήσει να εκλιπαρεί για κανένα ΤΕΙ, για έργα βιτρίνας, για ενέσεις ρευστότητας των  παραδοσιακών κλάδων της, ενώ η ύφεση που μας επιφύλαξε το Μνημόνιο σπάει κόκαλα. Η Κοζάνη δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η πόλη μας κατέχει το ρεκόρ στα «λουκέτα» μικροεπιχειρήσεων, ενώ και η γύρω ύπαιθρος ζει τα αδιέξοδα των μονοκαλλιεργειών και της χημικής –και ρυπογόνου – γεωργίας.

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Για ένα βιώσιμο αύριο ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

  1. Αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων (Νερά/ εδάφη/ οικοσυστήματα)

1.1.  Προστασία υδάτων από ρυπάνσεις υπεράντληση και παράνομες αμμοληψίες, Διαχειριστικό σχέδιο για κάθε υδρολογικής λεκάνη. Εμπλουτισμός υδροφορέων, έργα ορεινής υδρονομίας, συστήματα εξοικονόμησης νερού.

Ειδικό οικοτουριστικό σχέδιο για τη λεκάνη του μέσου και άνω Αλιάκμονα σε συνεργασία με όλους τους παραποτάμιους Δήμους και την Περιφέρεια και γνώμονα τις ήπιες παρεμβάσεις, αφού φυσικά αλλάξει το «περίεργο» ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ καθεστώς ιδιοκτησίας της τεχνητής λίμνης από τη ΔΕΗ.

1.2.  Προστασία και αναβάθμιση δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων με προτεραιότητα στους αστικούς ή περιαστικούς θύλακες (μικρά ρέματα, συστάδες δέντρων, καταφύγια ορνιθοπανίδας)

1.3.  Συνετή πολιτική γης στα αποκατεστημένα εδάφη των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ. Μεταβίβαση της κυριότητας στην Αυτοδιοίκηση και ένταξη τους σε πράσινο στρατηγικό σχέδιο 20ετίας. Όχι σε αποσπασματικά και ουτοπικά

σχέδια (πχ. πίστα Φόρμουλα 1). Χωροθετήσεις κατά προτίμηση πράσινων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

  1. 2. Επιχειρηματική καινοτομία, συλλογικές οικονομικές δράσεις και οικολογικές λύσεις

2.1.  Αναγκαία παρατήρηση για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας: Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων διασπαθίζεται σε αναρίθμητους και επικαλυπτόμενους φορείς επιχειρηματικότητας: ΚΕΤΑ, ΚΥΕ, ΕΦΕΠΑΕ, Διαβαλκανικό Κέντρο, Αντένες / Θυρίδες / Παρατηρητήρια / Γραφεία σε ΑΕΙ. Οι υπάλληλοι «τακτοποιούνται» αλλά οι υποψήφιοι επιχειρηματίες δύσκολα ενεργοποιούνται. Συνεπώς: ΕΝΑ οργανωμένο Κέντρο επιχειρηματικής υποστήριξης, λιγότερα έξοδα, λαμπερά συνέδρια κλπ και διοχέτευση των κονδυλίων στην πραγματική οικονομία.

2.2.  Υποστήριξη των καινοτόμων & πράσινων επενδύσεων: παραγωγή εξαρτημάτων καθαρής ενέργειας, επενδύσεις εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας, μικρές μονάδες τηλεθέρμανσης, κέντρα ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης, στήριξη τοπικών προϊόντων γεωργίας & μεταποίησης (κρόκος, κρασιά κλπ), κίνητρα για νέες τεχνολογίες, κλπ

2.3.  Κοινωνική οικονομία. Προώθηση συλλογικών σχημάτων (ανέργων, ανειδίκευτων κ.α) με σκοπό την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (π.χ βοήθεια σε πολιτιστικές δραστηριότητες, επισκευή και διάθεση παλιών αντικειμένων, καθαρισμοί ρεμάτων κλπ)

2.4.  Στήριξη και προβολή του αγροτο–οικο-τουρισμού, ιδίως στο νότιο τμήμα του Δήμου (Ελίμεια Αιανη). Έργα αποκατάστασης πολιτισμικών αρχιτεκτονικών και τοπιολογικών χαρακτηριστικών πόλης & υπαίθρου (μουσεία, εκθετήρια, βρύσες, μύλοι, κλπ). Δίκτυο χώρων πολιτισμού και φυσικού κάλλους.

2.5.  Υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων από το  Δήμο σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και με χρηματοδότηση από:

  • Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»
  • Το πρόγραμμα «Leader (Υπομέτρα 321,322,323)» και το ΟΠΑΑΧ
  • τα χρηματοδοτικά εργαλεία της μεταλιγνιτικής περιόδου, (Πόρος κλπ, βλ. κεφάλαιο για Περιβάλλον)

Οι προτεινόμενες δράσεις αξιοποιούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ενισχύουν την ποικιλότητα (ως αντίδοτο στην επιβαλόμενη ομοιομορφία) και δημιουργούν  υψηλή προστιθέμενη αξία

Ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις Υποδομές. Η χρόνια αδράνεια των δήμων & της νομαρχίας στο θέμα του σιδηροδρόμου και του φυσικού αερίου έχει κοστίσει πολλά στον τόπο. Διεκδικούμε: 1) επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου δυτικά (Καλαμπάκα) και νότια (Λάρισα) και 2) έλευση φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση (ΔΕΗ) και βιοτεχνική – οικιακή. Τα οφέλη προφανή: Στήριξη του κατασκευαστικού τομέα, μείωση κόστους μεταφοράς, επιβατική άνεση και ασφάλεια του τραίνου, εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην κατασκευή και λειτουργία των δικτύων.

  1. Βιώσιμη γεωργία και τοπική παραγωγή Προστασία της γεωργικής γης & αναδιάρθρωση καλλιεργειών με στήριξη βιολογικών προϊόντων (προώθηση σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ), ορθές γεωργικές πρακτικές & σχέδια βελτίωσης.

Ενδεικτικές προτάσεις:

  • Λειτουργία της πρώτης λαϊκής αγοράς πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων στην Κοζάνη με συνεργασία των τοπικών βιοκαλλιεργητών.
  • Λαϊκές αγορές παραγωγών, χωρίς ξενόφερτα / εισαγόμενα γεωργικά είδη
  • Προβολή τοπικών προϊόντων στις μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις
  • Πρόταση σύστασης του 1ου Δικτύου παραγωγών – καταναλωτών Δ. Μακεδονίας
  • Δημοτικά Εναλλακτικά Αγροκτήματα (με κομποστοποιητές κτλ) όπου με μικρή μίσθωση όσοι δημότες θέλουν θα έχουν τον κηπάκο τους με βιολογικά προϊόντα.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παραγωγών και των καταναλωτών. Να τους φέρουμε κοντά, να τους πείσουμε να μην αγοράζουν εισαγόμενη πατάτα όταν η τοπική είναι ποιοτικότερη, να παράγουν μόνοι τους ένα μέρος της διατροφής τους (κηπευτικά, ψωμί) ειδικά στα χωριά.

Ή  με δυο κουβέντες (που τις δανειζόμαστε από τον καθηγητή κ. Δαουτόπουλο):

Να επιστρέψουμε στην αυτάρκεια

Να στηρίξουμε την Τοπική Παραγωγή για την Τοπική Κατανάλωση

6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Κάνε την Κοζάνη “Τόπο να ζεις”

Είναι γνωστό πως το κράτος πρόνοιας, κατάκτηση των εργαζομένων ,για την αξιοπρέπεια της ζωής, τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται από την κυριαρχία των αγορών.

Είναι επίσης γνωστό πως ευθύνες του κράτους πρόνοιας μετακυλίονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Όμως η ευαισθησία της Τ.Α. για τις ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί κινητήρια δύναμη, αφού λόγω της αμεσότητάς της δεν αντιμετωπίζει στεγνούς αριθμούς, αλλά κοντινά της πρόσωπα.

Με τη Κίνησή μας:

Διεκδικούμε από την πολιτεία επάρκεια πόρων για οικονομική  αυτοτέλεια του Δήμου ως προς τη συντήρηση των λειτουργούντων δομών: παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα ‘βοήθεια στο σπίτι’, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και τη δημιουργία άλλων αναγκαίων δομών

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενιαίας κοινωνικής υπηρεσίας δημοτικού ιατρείου κοινωνικού παντοπωλείου, φαρμακείου και στην ανάπτυξη των συσσιτίων.

Προτείνουμε:

Για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • ίδρυση Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Για τα ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • τη μετατροπή του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ σε κέντρο διημέρευσης και θεραπείας
  • τη δημιουργία στέγης για τη βραχύβια φιλοξενία των παιδιών
  • τη δημιουργία προστατευόμενης στέγης και στέγης ημιαυτόνομης  διαβίωσης ατόμων με αναπηρία
  • την άρση του αρχιτεκτονικού ρατσισμού, τη λειτουργία λεωφορείων με ανελκυστήρα

Για τους ΧΡΗΣΤΕΣ εξαρτησιογόνων ουσιών

  • στήριξη του ΟΚΑΝΑ κέντρο ’Ορίζοντες’, ώστε να λειτουργήσουν προγράμματα υποκατάστατων και ‘στεγνά’ προγράμματα
  • συμβουλευτικός σταθμός
  • την ενεργοποίηση του τοπικού συμβουλίου παραβατικότητας για την ανάπτυξη προληπτικής δράσης
  • την ανάπτυξη  προγραμμάτων αποτροπής των κινδύνων από  μεταδοτικά νοσήματα(ιός HIV,ηπατίτιδα Γ)
  • στην ψυχολογική στήριξη των οροθετικών

Για τους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • τη συστηματική συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα για την αρμονική ένταξή τους(νομική υποστήριξη ,εκμάθηση γλώσσας,  κοινές εκδηλώσεις πολιτισμού κλπ).

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

  • τη διάδοση των ιδεών της  κοινωνικής αλληλεγγύης ,του εθελοντισμού που δικαιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη(π.χ. τράπεζα χρόνου)
  • τη στήριξη όλων των εθελοντικών οργανώσεων(επίλυση στεγαστικού προβλήματος)
  • τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών οργανώσεων.

την προώθηση πολιτικών για την άρση διακρίσεων και προκαταλήψεων κάθε μορφής με στόχο μια κοινωνία ισότιμη.

7. ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προτάσεις – Διεκδικήσεις:

  • Καταγραφή των αναγκών για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και λειτουργία ανάλογου αριθμού κατάλληλων σταθμών. Αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των ήδη λειτουργούντων.
  • Ιδιαίτερη στήριξη της προσχολικής αγωγής (νηπειαγωγεία), που αντιμετωπίζει οξυμμένο στεγαστικό πρόβλημα, με την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων (κυρίως στην πόλη).
  • Ουσιαστική λειτουργία της δημοτικής επιτροπής παιδείας και των σχολικών επιτροπών μέσω της :
    • Επάρκειας της κατανομής των πόρων
    • Αποτελεσματικότερης συντήρησης των σχολείων
    • Σύνδεσης των σχολείων με τη ζωή (παραχώρηση για κοινωνικό- πολιτισμικές εκδηλώσεις).
    • Προτεραιότητα στην κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτηρίων (λειτουργικά, καλαίσθητα, με ενεργειακή αυτονομία και οικολογικά υλικά).
    • Προτεραιότητα στη λειτουργία ολοήμερων σχολείων με επαρκείς υποδομές και μέσα. Στελέχωση τους με ειδικότητες που σχετίζονται με τις τεχνολογίες, την τέχνη και τον πολιτισμό.
  • Επαναλειτουργία της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Επαρκή στελέχωση υποστηρικτικών θεσμών για την ομαλή ένταξη των παιδιών των μεταναστών.
  • Λειτουργία τμημάτων ένταξης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στελέχωσή τους με εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής για την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Κατασκευή ειδικού σχολείου και δημιουργία ειδικού γυμνασίου.
  • Ιδιαίτερη διεκδίκηση για την ειδική εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να ενταχθούν στην πλειοψηφία τους μέσα στην γενική εκπαίδευση, σε τμήματα ένταξης ή σε ειδικές σχολικές μονάδες.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν υπάρχει πια περιφέρεια της χώρας μας που να μην έχει ΑΕΙ. Τα Περιφερειακά ανώτατα ιδρύματα ιδρύθηκαν στο όνομα των τοπικών κοινωνιών και της περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα ιδρύθηκαν για να εξυπηρετήσουν τοπικούς άρχοντες και κομματάρχες. Πέρα από την απίστευτη σπατάλη πόρων (εθνικών ή κοινοτικών) παρήχθησαν πτυχία χωρίς κανένα στην κυριολεξία αντίκρισμα.

Τα τμήματα διασκορπίστηκαν σε διαφορετικές πόλεις με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν 26 τμήματα (19 στο ΤΕΙ και 7 στο πανεπιστήμιο), με αλληλοκαλυπτόμενα πολλές φορές αντικείμενα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάτμησης να μην υπάρχει στα ιδρύματα η αναγκαία «κρίσιμη μάζα», η «όσμωση» των διαφόρων επιστημών και φυσικά χωρίς την εκμετάλλευση κοινών υποδομών.

Προτάσεις

  • Ανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Περιφερειακά ιδρύματα σε ενιαίους χώρους (campus) με κριτήριο όχι μόνο την ύπαρξη της «κρίσιμης ακαδημαϊκής μάζας» αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Στενή συνεργασία με τις διοικήσεις και το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου για:
    • Αντιμετώπιση του χωροταξικού κατακερματισμού. Ανασχεδιασμός της χωροθέτησης των τμημάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια.
    • Αντιμετώπιση του κατακερματισμού στα γνωστικά αντικείμενα. Κατάργηση των υπερβολικά εξειδικευμένων τμημάτων.  Ειδικότητες βασισμένες σε κλαδικές μελέτες της ελληνικής οικονομίας που θα αποτυπώνουν όχι μόνο τις σημερινές αλλά και τις προβλέψιμες μελλοντικές ανάγκες.
    • Σύνδεση της παραγόμενης γνώσης και έρευνας με τις ανάγκες τις περιοχής. Οργάνωση διαλέξεων, συνεδρίων και ημερίδων, εκπόνηση μελετών και ερευνών πάνω σε τοπικά θέματα και προβλήματα.
    • Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του πανεπιστημίου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραχώρησης από τον δήμο έκτασης της ΖΕΠ και την ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.
    • Στήριξη και προβολή των ιδρυμάτων από το δήμο.
    • Κίνητρα για τους νέους επιστήμονες για να εργάζονται και να κατοικούν στο χώρο εργασίας τους.
  • Λειτουργία δημοτικού γραφείου σπουδαστών για την καλύτερη διαχείριση της αμφίδρομης σχέσης σπουδαστών και τοπικής κοινωνίας σε πολλά επίπεδα.

8. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • Διεκδικούμε την πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα πολιτιστικά αγαθά στους χώρους  παραγωγής ή έκθεσής τους αλλά και μέσα στη ζωντανή καθημερινότητα
  • Πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και την παραγωγή πολιτισμού από τον κάθε πολίτη στον τόπο του αλλά και στην απρόσκοπτη επαφή με προϊόντα πολιτισμού από κάθε γωνιά της γης
  • Παρέχουμε σε όλους και όλες την απαραίτητη παιδεία και αγωγή ώστε να επιδιώκουν γνήσιες εκδηλώσεις πολιτισμού και να αποφεύγουν τα  προϊόντα υποκουλτούρας.
  • Αναδεικνύουμε τις ιδιαίτερες ρίζες μας χωρίς να τις παραποιούμε ή να τις εκποιούμε.

Προτείνουμε:

  1. την ανάπτυξη και ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών ανά περιοχή μέσα από μια πολιτική αλληλοσεβασμού, αρμονικής συνύπαρξης και συνεύρεσης των τοπικών κοινωνιών που θα απαρτίζουν το νέο μεγάλο Δήμο.
  2. τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων στην κατεύθυνση της οικονομικής τους ανεξαρτησίας. Ο Δήμος μπορεί να παρέχει στους Συλλόγους αυτούς τεχνική υποστήριξη για την υποβολή σχεδίων χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα.
  3. την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου του αρχαιολογικού χώρου Αιανής, εφάμιλλου του Δίου και της Πέλλας και κυρίως προστασία και ανάδειξη της διαχρονκής ιστορικότητάς του σε σχέση με τη Μακεδονία. Υποστήριξη της πλήρους λειτουργίας του μουσείου Αιανής με την κατάλληλη στελέχωση και ενδυνάμωση της προσπάθειας που γίνεται από τη Διεύθυνσή του να καταστεί, με βάση την ιστορικότητά του, πνευματικό κέντρο της Ελλάδας ολόκληρης, αλλά και της  Ευρώπης και ταυτοχρόνως  να αποτελέσει βάση δημιουργίας δικτύου Μουσείων αρχαιολογικών και λαογραφικών. Διεκδίκηση της προστασίας των εντοπισμένων αρχαιολογικών χώρων που είναι διάσπαρτοι στο Δήμο μας και συνέχιση των ανασκαφών.
  4. τη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου για τη νεολαία μας για να μπορεί να εκφράζεται και να δημιουργεί τέχνη σ’ όλες τις μορφές της.
  5. τη σύσταση Μικτής Δημοτικής Χορωδίας τόσο Ενηλίκων όσο και Παιδικής στην πόλη της  Κοζάνης, με τη βοήθεια των άλλων χορωδιών και των ωδείων της πόλης. Ταυτόχρονα τη σύσταση Συμφωνικής Ορχήστρας και Ενόργανων Υποσυνόλων από μουσικούς της περιοχής που θα έχουν την ευθύνη κάλυψης των αναγκών των ακροατηρίων της περιοχής.
  6. την ίδρυση Μουσικού Ερευνητικού Κέντρου και την στελέχωσή του με ρεαλιστικό όραμα την εξέλιξή του σε κέντρο διεθνούς έρευνας, μουσικολογικών εκδόσεων και πόλο έλξης επαγγελματιών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών.
  7. τη δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που χάθηκαν στο χρόνο σε δημοτικό κτήριο του εμπορικού ιστορικού κέντρου της Κοζάνης.
  8. την παραχώρηση παραδοσιακών οικημάτων στους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, τα οποία μπορούν να αποκατασταθούν και να εξυπηρετήσουν τόσο τη διάσωση και διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς όσο και τη μόνιμη στέγαση των συλλόγων.
  9. την πλήρη αξιοποίηση του πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης αλλά και της αναπτυξιακής δυναμικής της. Ένας θησαυρός ανεκτίμητων κειμηλίων βρίσκονται εκτεθειμένα σε συνθήκες συνεχούς φθοράς μέσα σε ένα χώρο που λειτουργεί κυρίως ως αναγνωστήριο, ενώ παράλληλα δεν αξιοποιείται το περιεχόμενό τους από ερευνητές και μελετητές, οι οποίοι θα της προσέδιδαν και αναπτυξιακή διάσταση. Επιβάλλεται η άμεση μεταστέγασή της σε καινούργιο σύγχρονο κτήριο, που θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης, με πολλά τμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Παιδικού,  όσο και τις δυνατότητες λειτουργίας της ως μουσείο των ιστορικής αξίας αντικειμένων της. Η μελέτη υπάρχει, ο χώρος έχει επιλεγεί, μένει η δραστηριοποίηση για την υλοποίηση των σχεδίων.

10.   ΔΗΠΕΘΕ: να δοθεί πιο αποφασιστικός λόγος στις αξιόλογες θεατρικές ομάδες της πόλης καλώντας τους να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ. Πιστεύουμε ότι με όρους συμμετοχής και όχι

αποκλεισμού θα επιτύχουμε αποτελεσματικότερη παρέμβαση τόσο στον προγραμματισμό όσο και στον απολογισμό της δράσης τους.

11.   για τα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης προτείνουμε την καλύτερη χρήση των εγκαταστάσεων τους σε δυο επίπεδα :

α) πρώτα επιτρέποντας στους νέους μαθητές την εξωσχολική χρήση των εγκαταστάσεων εκτός διδακτικού ωραρίου, στοχεύοντας στην κοινωνική, αθλητική και δημιουργική τους έκφραση σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και συνάμα οικείο. Υποστηρίζουμε την διοργάνωση σχολικών αγώνων και εκδηλώσεων στο τέλος του κάθε έτους, προωθώντας έτσι την άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα. Γνώμονας μας  η ανάπτυξη μιας αυτόνομης, οργανικής μονάδας η οποία θα λειτουργεί όχι μόνο ως σχολείο, αλλά και ως χώρος αναψυχής για τους ίδιους τους μαθητές.

β) σε δεύτερη φάση, ανοίγοντας τις εγκαταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες εκτός σχολικού ωραρίου και μετατρέποντας τους χώρους αυτούς σε πυρήνες κοινωνικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων διαφόρων συλλόγων, υποστηρίζοντας έτσι παράλληλα και την αρχή της αλληλεγγύης η οποία τόσο πλήττεται στους καιρούς μας. Τα ίδια τα σχολεία έχουν μόνο να ευεργετηθούν από την καλή χρήση και υπεράσπιση των χώρων από όλους.

12.  την προστασία της Κοζανίτικης Αποκριάς και κυρίως της λαϊκής της βάσης. Το μοναδικό αυτό πλέγμα εθίμων έχει επανειλημμένα αποδείξει τις αντοχές του και τη δυναμική του, καθώς διαθέτει πολλά στοιχεία ικανά να του προσδώσουν ελαστικότητα και δυνατότητες προσαρμογής στις συνθήκες κάθε νέας εποχής. Αν όμως μετεξελιχθεί κι αυτό αποκλειστικά σε τρόπο αύξησης του τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κινδυνεύει να καταντήσει ένα μωσαϊκό φολκλορικών εκδηλώσεων οι οποίες διεκπεραιώνονται από ελάχιστους κοινωνούς για πλήθη παρατηρητών που απλά καταναλώνουν θέαμα. Στόχος μας είναι η ανάληψη δράσης για την στήριξη της γνησιότητάς της, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

13.   την πολύπλευρη στήριξη του πολιτισμού από μέρους της ΔΕΠΑΚΠΚ, του αρμόδιου φορέα υλοποίησης της πολιτικής του Δήμου. Μεταξύ άλλων:

  • διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • υποστηρίζοντας ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες την ένταξη στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα
  • επιτρέποντας την δωρεάν πρόσβαση σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και καθιερώνοντας φθηνότερα εισιτήρια για παραστάσεις
  • αποκτώντας εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό

Προτείνουμε ένα νέο ήθος στο χώρο του πολιτισμού με πυρήνα την ισότιμη πρόσβαση στα προϊόντα του, την ελευθερία έκφρασης, το σεβασμό στην κοινωνική του διάσταση αλλά και την αναγνώριση της αναπτυξιακής του δυναμικής, μακριά από κάθε είδους εμπορευματοποίηση και στείρο μιμητισμό.

9. ΥΓΕΙΑ

Κοζάνη: Τόπος να ΜΗ ζεις

…με κλινικές κλειστές ή υπολειτουργούσες με τραγικά αποτελέσματα

…με σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων

…με ΕΚΑΒ αποδυναμωμένο

…με κτιριακές εγκαταστάσεις ασυντήρητες, προβληματικές και ανεπαρκείς

…με συνθήκες που αδικούν τον πολιτισμό μας, στα εξωτερικά ιατρεία

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Κάνε την Κοζάνη «Τόπο να ζεις»

Να τι προτείνουμε:

Βασικές αρχές

Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση της Κίνησής μας «Τόπος να ζεις»  για την αναμόρφωση της υγείας της περιοχής; μας, ξεκινά από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε υπόκειται στη διαδικασία του κέρδους. Αντίθετα αποτελεί αναφαίρετο αγαθό και δικαίωμα.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει άμεση, δωρεάν καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θεωρούμε αναγκαία τα εξής:

  • Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και της οργάνωσης του συστήματος υγείας. Η αναβάθμιση αυτή συνιστά προϋπόθεση για την εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας (μίζες, «φακελάκια», οικονομικές δοσοληψίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες) και την κατάργηση των παράνομων ιδιωτικών ιατρείων.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όλων όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα
  • Δημιουργία οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Πρόνοιας, που θα δίνει έμφαση στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και διάγνωση παράλληλα με την περίθαλψη και θεραπεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο έτσι ώστε στα νοσοκομεία να καταλήγουν μόνο τα βαριά περιστατικά.
  • Καθιέρωση του θεσμού της ομάδας υγείας, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό Γενικής Ιατρικής
  • Ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.
  • Δημιουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία.
  • Αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής και εφοδιασμός όλων των εργαστηρίων και νοσοκομείων της χώρας με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να υλοποιηθεί σύντομα το αίτημα για ενιαία διοικητική και υγειονομική στέγη των υπηρεσιών του ΙΚΑ
  • Στελέχωση κα αύξηση του αριθμού των κλινών των μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, επαγγελματιών υγείας και λοιπού προσωπικού από εργαζόμενους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών. Επιστροφή στις θέσεις στις οποίες διορίστηκε το νοσηλευτικό προσωπικό που σήμερα βρίσκεται εκτός νοσοκομείου.
  • Καθαριότητα, διατροφή και φύλαξη των δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης (κατάργηση του θεσμού των εξωτερικών συνεργατών).

Ανάπτυξη πρωτοβάθμιας υγείας

  • Ανάπτυξη κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση πληθυσμιακά κριτήρια
  • Αναβάθμιση των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας Αγροτικού Τύπου με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσπρόσιτες περιοχές και με επαρκή στελέχωση σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Δημιουργία – επαρκής στελέχωση – πλήρης εξοπλισμός Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών των μεγάλων αστικών κέντρων. Όπου οι πληθυσμιακές ανάγκες το επιβάλουν δημιουργία παραπάνω από ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου.
  • Βελτίωση του συστήματος διακομιδών, ώστε να υπάρχει λειτουργική και άμεση διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία.

Θέσεις για την Ευρύτερη περιοχή

  • Ø Λέμε όχι στην δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Έστω και αν αυτό αποτελεί όνειρο κάποιων της περιοχής. Δεν χρειάζεται η δημιουργία μιας ακόμη Ιατρικής Σχολής που το μόνο που θα καταφέρει είναι η παραγωγή νέων άνεργων γιατρών στον ήδη αυξημένο αριθμό.
  • Ø Αξιοποίηση παλιότερης μελέτης επέκτασης, λειτουργικής και ποιοτικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.
  • Ø Ενδυνάμωση-συμπλήρωση-αξιοποίηση του υπάρχοντος Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Ø Τα κρεβάτια που είναι απαραίτητα στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν και πρέπει να μείνουμε σε αυτά.
  • Οι προτάσεις μας γίνονται με αντικειμενικό στόχο η περιφέρεια μας να είναι αυτάρκης σε όλα τα επίπεδα κάλυψης από ιατρική φροντίδα και να μην χρειάζεται να μετακινηθεί σε νοσοκομείο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης κανείς κάτοικος, εκτός ελάχιστων ειδικών εξαιρέσεων.

Διοίκηση

ü Κοινή διοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας, που θα έχει στην εποπτεία της όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, όπως και όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

ü Περιφερειακός σχεδιασμός για  την ανάπτυξή όλων των Νοσοκομειακών Μονάδων συνολικά και αλληλένδετα μεταξύ τους, τις ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και τις ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

ü Ουσιαστική παρουσία και παρέμβαση του εκπροσώπου του Δήμου στο ΔΣ του Νοσοκομείου και έλεγχος για την υγειονομική κάλυψη των πολιτών

Χρηματοδότηση

Χρηματοδότηση ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Οργάνωση νοσοκομείων

Τα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειάς μας πρέπει να έχουν πλήρως αναπτυγμένα βασικά τμήματα όπως:  1. Παθολογικό  2. Χειρουργικό  3.Παιδιατρικό 4. Καρδιολογικό  5. Μαιευτικό  6. Μικροβιολογικό  7. Ακτινολογικό 8.Αναισθησιολογικό  9. ΜΤΝ

Η λειτουργία των τμημάτων αυτών στα πέντε υπάρχοντα νοσοκομεία, τα οποία βεβαίως θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα, θα διασφαλίσει την δυνατότητα αντιμετώπισης όλων των περιστατικών που θα χρίζουν νοσηλείας.

Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός δημιουργίας νέων τμημάτων που θα περιλαμβάνει και ανασχεδιασμό τμημάτων που πιθανόν σήμερα να υπάρχουν σε κάποιο νοσοκομείο της περιφέρειάς μας και υπολειτουργούν.

Ο σχεδιασμός αυτός θα έχει σαν στόχο την συμπλήρωση της περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΣΥ.

Όλα τα εξειδικευμένα τμήματα, σε πλήρη λειτουργία που παρέχει η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια περίθαλψη, θα κατανεμηθούν στα πέντε νοσοκομεία.

Δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας-συνεργασίας μεταξύ των γιατρών των διαφόρων ειδικοτήτων.

Λειτουργία σε 24ωρη βάση του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Κοζάνης και άμεση προμήθεια μαγνητικού τομογράφου.

Δημιουργία συστήματος διακομιδής των ασθενών στα εξειδικευμένα τμήματα των διαφόρων νοσοκομείων (ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα νοσοκομείων).

Δυνατότητα μελέτης περιβαλλοντολογικών – εργασιακών συνθηκών σε νοσηρότητα – θνησιμότητα του πληθυσμού.

Στόχοι άμεσης υλοποίησης

v Παροχή υγείας υψηλού επιπέδου, με κάλυψη όλων των ειδικοτήτων

v Ελαχιστοποίηση ταλαιπωρίας ασθενών – συνοδών από διακομιδές σε Νοσοκομεία της Θες/νίκης

v Άμεση κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τόσο των διοικητικών όσο και των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ σε τυχόν υπάρχοντα δημοτικά ή δημόσια κτίρια και στη περίπτωση  που δεν καταστεί δυνατή αυτή η προοπτική να αξιοποιηθεί η παραχώρηση οικοπέδου από τον Δήμο στη περιοχή ΖΕΠ

v Μείωση της δαπάνης σε ιδιωτικούς φορείς υγείας

v Αντιμετώπιση της διαφθοράς – Διαφάνεια στις προμήθειες

Πλήρη μηχανογράφηση με ενιαία δομή και άντληση συμπερασμάτων για μείωση κόστους λόγω οικονομιών κλίμακας

10. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Κοζάνη: Τόπος να ΜΗ ζεις

  • Έλλειψη ποιότητας ζωής και χώρων πρασίνου στις πόλεις
  • Κυριαρχία του αυτοκινήτου. Κανείς σεβασμός στους πεζούς και ΑΜΕΑ (πέραν του κέντρου)
  • Χαμένη ευκαιρία της περιόδου των σεισμών για ουσιαστική ανάπλαση της πόλης και σωτηρία στοιχείων της παράδοσης
  • Απουσία κυκλοφοριακής οργάνωσης και αδιάνοιχτοι δρόμοι διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες
  • Επεκτάσεις διαμορφωμένες με λογιστικά και όχι με πολεοδομικά κριτήρια
  • Προτάσεις νέων επεκτάσεων με κριτήρια ξένα προς την επιστήμη  και τη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος
  • Απουσία περιφερειακής οδικής διεξόδου
  • Πόλη αφημένη σε κάθε είδους αυθαιρεσίες: καταλήψεις πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από προθήκες και τραπεζοκαθίσματα, παράνομες σταθμεύσεις, αφισσορύπανση, αισθητικές παραμορφώσεις

Έλλειψη επαφής της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής λογικής

Θα συνεχίσουμε έτσι ;;;

Κάνε την Κοζάνη «Τόπο να ζεις»

Να τι προτείνουμε

Με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, ο Δήμος Κοζάνης συνενωμένος με τους Δήμους Αιανής, Ελίμειας, Ελλησπόντου & Υψηλάντη αυξάνει την γεωγραφική έκταση επιρροής του σε 1.071.251 στρέμματα και τον πληθυσμό σε 68.680 κατοίκους (70.220 κατοίκους μόνιμους). Το γεγονός αυτό διαφοροποιεί ριζικά τις υποχρεώσεις της νέας δημοτικής αρχής. Να προχωρήσει στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και δημογραφικών δεδομένων, ώστε να βελτιωθεί η ισορροπία του δικτύου των πόλεων, οι σχέσεις πόλης-υπαίθρου, η διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος της χωροταξίας είναι η ρύθμιση και οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και λειτουργιών με την ορθολογική κατανομή, διάρθρωση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων, των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και δημογραφικών δεδομένων και με συντονισμό της εφαρμογής των προγραμμάτων ανάπτυξης σε συγκεκριμένες εδαφικές ενότητες ώστε να βελτιωθούν η ισορροπία του δικτύου των πόλεων, οι

σχέσεις πόλης-υπαίθρου, η διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος

Η Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις» θεωρεί ότι η χωροταξική πολιτική πρέπει να υπηρετεί απόλυτα την Τοπική Ατζέντα 21 (local agenda 21), η οποία διέπεται από τις εξής αρχές:

  • Επίτευξη της αειφορίας σε τοπικό επίπεδο με καθοριστικό το ρόλο των τοπικών αρχών
  • Συμμετοχή στην παγκόσμια ευθύνη για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον
  • Ευρεία συμμετοχική διαδικασία όλων των ομάδων του πληθυσμού
  • Ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτισμικών στοιχείων που ορίζουν την ποιότητα ζωής

Βασικοί άξονες της δράσης μας

1. Χωροταξικός σχεδιασμός του νέου διευρυμένου Δήμου με:

  • την πόλη της Κοζάνης ως πρωτεύοντα πόλου σε ρόλο διοικητικού κέντρου,
  • την ευρύτερη περιοχής της ΖΕΠ (Άργιλος, Νέα Ποντοκώμη, ΖΕΠ, Κλείτος, Campus Πανεπιστημίου), ως δεύτερου μεγάλου αστικού πόλου,
  • τις γύρω κωμοπόλεις σε ρόλους περιφερειακών πόλων: Αιανή (πολιτισμός), Κρόκος με τη περιοχή της Ελίμειας (τουρισμός), Αγ. Δημήτριος και  Ποντοκώμη (βιομηχανία),
  • υποδομές μεταφορών. Περιφερειακό δίκτυο, συνδέσεις με υπερτοπικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες. Χωροθέτηση του Σιδηροδρομικού σταθμού στα Κοίλα με αξιοποίηση της υπάρχουσας γραμμής που διέρχεται από τη πόλη και μέχρι το Βατερό για ελαφρύ μέσο σταθερής τροχιάς. Παράλληλη αξιοποίηση του χώρου του σημερινού σταθμού ως χώρου πρασίνου.
  • χρήσεις γης με έλεγχο και περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης (με στόχο την κατάργηση), προστασία του περιβάλλοντος (χλωρίδας- μικροπανίδας), δασικών οικοσυστημάτων, αγροτικής γης.
  • τη διαχείριση της λίμνης Πολυφύτου (νερά και παραλίμνια περιοχή) να περνά στην ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης σχετικών δραστηριοτήτων.
  • ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων και σχεδίαση της μεταλιγνιτικής περιόδου (βλ. αναλυτικά στο κεφάλαιο του προγράμματος «Ενέργεια & Περιβάλλον»)

2.   Αναβάθμιση των αστικών περιοχών και των δημοτικών διαμερισμάτων με:

  • αναθεώρηση του ΓΠΣ (που δεν έχει εγκριθεί ακόμη), με μείωση επεκτάσεων και επικαιροποίηση των στοιχείων των μελετών
  • αναβάθμιση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της ΖΕΠ (Άργιλος, Νέα Ποντοκώμη, ΖΕΠ, Κλείτος, Campus Πανεπιστημίου), ως δεύτερο μεγάλο αστικό πόλο
  • ολοκληρωμένο περιφερειακό οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί τους παραπάνω δύο πόλους και συνδέεται με υπερτοπικούς άξονες
  • αναθεώρηση του σχεδίου πόλης με επαναπροσδιορισμό των σημαντικών πόλων έλξης της πόλης (κέντρο, περιοχή ΖΕΠ-Πανεπιστημίου, στρατόπεδο-νέο Δημαρχείο, περιαστικό δάσος Κουρί, βιοτεχνική περιοχή, ΤΕΙ, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικός σταθμός-Κοίλα) και των χρήσεων γης.
  • αστικές αναπλάσεις και περισσότερους ελεύθερους χώρους. Διασφάλιση του αστικού και περιαστικού πρασίνου και παρεμβάσεις ανάπλασης με τη λογική του περιβαλλοντικού σχεδιασμού ανοιχτών χώρων.
  • επανάχρηση εγκαταλειμμένων κτιριακών αποθεμάτων.
  • προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας. Πλήρης κυκλοφοριακή μελέτη (ιεράρχηση δικτύου), εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο κέντρο, χωροθέτηση χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου. Ενίσχυση και προβολή των μαζικών μέσων μεταφοράς τόσο στην πόλη όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα. Δίκτυο πεζοδρόμων– ποδηλατοδρόμων, δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, χώροι πρασίνου και αναψυχής.
  • κίνητρα και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης (ποιότητα ζωής – εργασία) σε μικρές αστικές μονάδες, γύρω από την Κοζάνη
  • βιολογικούς καθαρισμούς, ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (επαναχρησιμο-ποίηση – ανακύκλωση -κομποστοποίηση), προγράμματα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού. (βλ. αντίστοιχο κεφάλαιο του προγράμματος)
  • ουσιαστική παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στην κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, ώστε να γίνει πράξη η ανεμπόδιστη κίνηση και ο σεβασμός στους πεζούς και τις διαβάσεις. Συνεχείς έλεγχοι και ποινές σε φαινόμενα αφισο-ρύπανσης, κατάληψης δημοτικών χώρων και καταπατήσεις εκτάσεων εκτός σχεδίου..
  • βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και μέτρα μείωσης του θορύβου. Έγκαιρη και αντιμετώπιση (και κυρίως πρόληψη) των επεισοδίων ρύπανσης
  • περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως βασικό στοιχείο της βιώσιμης διακυβέρνησης

3.   Στοχευόμενες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην πόλη της Κοζάνης με:

  • ενοποίηση ακαλύπτων χώρων στο εσωτερικό των οικοδομικών τετραγώνων της πόλης (πιλοτικό πρόγραμμα) και προώθηση της έννοιας του πράσινου δώματος.
  • Αξιοποίηση ΑΠΕ σε Δημόσια και Δημοτικά κτίρια και προγράμματα ενεργειακής διαχείριση αυτών
  • Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με εξοικονόμηση ενέργειας (ενημέρωση πολιτών, αντικατάσταση λαμπτήρων, συστήματα BMS κ. άλ.)
  • Προγράμματα μόνωσης κτιρίων
  • Ενημερώσεις των πολιτών σε συνεργασία με το ΤΕΕ για θέματα σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων
  • διαχείριση της κτηματικής περιουσίας του Δήμου και των κληροδοτημάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς γης και κτισμάτων, ανταλλαγές, διανοίξεις οδών (πράξεις τακτοποίησης) κ. άλ. Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (ακίνητα) για τη δημιουργία δημοτικών καταστημάτων (super market, εστιατόριο κλπ) για την ανακούφιση δημοτών που έχουν ανάγκη.
  • δημιουργία Οργανισμού Ρυθμιστικού για την δυναμική διαχείριση των πολεοδομικών θεμάτων του Δήμου, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο υλοποίησης μελετών

4. Προστασία των υδάτινων πόρων από ρυπάνσεις και υπεράντληση

5. Ολοκληρωμένη Διαχείριση απορριμμάτων

6. Μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος (εξοικονόμηση, βιοκλιματική, παραγωγή πράσινης ενέργειας)