Απολογισμός της απερχόμενης Συντονιστικής Επιτροπής

Κάθε χρόνο στις Γενικές Συνελέυσεις της Κίνησης συνηθίζεται ο απολογισμός του τελευταίου έτους. Όμως υπάρχουν κάποια γεγονότα-σταθμοί που αξίζει να αναφερθούμε στη διάρκεια της θητείας μας από το 2019-2023.

Ως Συντονιστική Επιτροπή αποτελούμενη από 11-13 άτομα σε 4 χρόνια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε το οδυνηρό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Η ήττα δημιούργησε αναταραχή στα εσωτερικά της Κίνησης. Η  απόφαση του πρώην Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του επικεφαλής της Δημοτικής ομάδας αλλά και η αποστασιοποίηση κάποιων ανθρωπν που διοίκησαν την προηγούμενη περίοδο, άλλαξαν την ανθρωπογεωγραφία της Κίνησης.

Ενώ ξεκινήσαμε δυναμικά μετά τη συνέλευση του 2019 με πολύ δυνατές εκδηλώσεις, όπως το θεατρικό δρώμενο για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και η  βραδιά μουσικής και ποίησης για τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Καββαδία,  ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να συζητάμε μόνο μέσω διαδικτύου.

Παρόλα αυτά οι συζητήσεις που κάναμε και οι ενημερώσεις για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και οι αποφάσεις που πάρθηκαν γι ΄αυτά κράτησαν τον στοιχειώδη δυναμισμό στη Συντονιστική.

Το 2021 διεξήχθει η Γ.Σ. με μαζική συμμετοχή των μελών μας στην οποία εκλέχθηκε νέος επικεφαλής της Κίνησης ο Χάρης Κουζιάκης.

 

Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 80 συναντήσεις στα γραφεία της Κίνησης με θεσμικούς φορείς, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, Επιστημόνων, Συνεταιρισμών, Συλλόγων, Σωματείων, μέλη συμβουλίων και απλούς πολίτες.

Οι δράσεις που εμπνευστήκαμε, διοργανώσαμε και συμμετείχαμε ως μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, δείχνοντας την ευαισθησία, το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της Κίνησης και ποντάροντας πάντα στην εξωστρέφεια ήταν:

 • «Βαρόμετρο». Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις μας. Μία ιδέα του Παναγιώτη Δημόπουλου πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού, το οποίο περιείχε ερωτήσεις σχετικές με την απολιγνιτοποίηση και το οποίο στάλθηκε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για ενημέρωση και συμμετοχή. Η Σ.Ε. συμμετείχε ενεργά και αδιάλειπτα κατά την περίοδο του covid-19, με αποτέλεσμα τη συμπλήρωση 2.959 ερωτηματολογίων που το συμπλήρωσαν πολίτες του Δήμου και της Περιφέρειας και φάνηκε ξεκάθαρα ότι είχαν άγνοια για το μέλλον της περιοχής και του τι μέλλει γεννέσθαι.

Το Βαρόμετρο παρουσιάστηκε σε πέντε Δημοτικά Συμβούλια καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τα οποία πήραμε και τα εύσημα.

Συνεχίζοντας τις δράσεις θα αναφέρω:

 • Eκδήλωση για τους Φανούς της Κοζάνης, στην οποία παρουσιάστηκε η ιστορική διάσταση και η σημασία των Φανών, η κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική τους συμβολή, αλλά και η αναπτυξιακή τους διάστασH

 

 • Εκδήλωση για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στην Κοινότητα με τίτλο: « Ένας Δήμος που μας χωράει όλους – Δες το αλλιώς».
 • Διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για το μέλλον και τις εξελίξεις σχετικά με την Αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής
 • Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» του Γιώργου Αυγερόπουλου, με στόχο να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό με δημόσιο έλεγχο
 • Ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Ζούμε στην πόλη ή απλά υπάρχουμε? Άκουσέ μας», δράση που αφορούσε τους νέους της πόλης
 • Με άμεσα αντανακλαστικά καθόλη τη διάρκεια των 4 ετών συγκεντρώσαμε και αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελασσόνα, Καρδίτσα, Αλβανία, Τουρκία, Συρία και προσφάτως στα Τρίκαλα
 • Έγινε συλλογή και ταξινόμηση λογοτεχνικών βιβλίων για την παιδική βιβλιοθήκη του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης
 • Συλλογή υγειονομικού υλικού για το Τιάλειο εκκλησιαστικό γηροκομείο
 • Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις, τα γενέθλια της Κίνησης καθώς και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την κοπή της Βασιλόπιτας.

Επίσης, στα γραφεία της Κίνησης για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια  το 2020 έγινε μερική ανακαίνιση στις ταπετσαρίες των ξύλινων τότε καθισμάτων, προσφορά των μελών της Κίνησης Χρήστου Λογοθέτη και Αχιλλέα Δημητριάδη, ενώ το 2022 ολική ανακαίνιση με αλλαγή εξοπλισμού σε γραφεία, τραπεζοκαθίσματα,  φωτιστικά και διακόσμηση καθώς και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προσφορά του μέλους Τάσου Μουρουζίδη.

Ταυτόχρονα  η ανανέωση, η διαχείριση και η συνεχής ενημέρωση στα εξής :

 • Επίσημη ιστοσελίδα
 • Επίσημη σελίδα και δημόσια ομάδα στο fb
 • κανάλι στο You tube
 • Προφίλ στο Instagram
 • Προσθήκη στους χάρτες της google της τοποθεσίας των γραφείων της Κίνησης

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο κατώφλι των εκλογών.

Για τη διεξαγωγή τους στηρίξαμε τον Χάρη με συνεχή παρουσία, για να συντονίσουμε όλα αυτά που χρειάζονται και απαιτούν χρόνο, ενέργεια και γερό στομάχι.

 • Οριστικοποιήσαμε και καταθέσαμε το ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά ηλεκτρονικά
 • Συντάξαμε και δημοσιεύσαμε του πρόγραμμά μας
 • Συνεργαστήκαμε με επαγγελματία γραφίστα για το προεκλογικό υλικό
 • Φροντίσαμε για την καθημερινή απογευματινή λειτουργία των γραφείων της Κίνησης για παραλαβή, ταξινόμηση και διανομή των ψηφοδελτίων και του εκλογικού υλικού στην Πλ. Γιολδάση, και ταυτόχρονα μισθώσαμε νέο χώρο για ελειτουργία ως εκλογικό κέντρο και το εξοπλίσαμε με γραφεία, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και έπιπλα στην οδό Βενιζέλου.
 • Κρίθηκε αναγκάια η στελέχωσή του με ένα άτομο, για προετοιμασία συναντήσεων και εκδηλώσεων, διακίνηση ψηφοδελτίων και εκλογικού υλικού, όπως και έγινε.
 • Ενημερώναμε διαρκώς μέσω των social των υποψηφιοτήτων του ψηφοδελτίου μας, των επισκέψεων της προεκλογικής περιόδου σε συνεργασία με επαγγελματία φωτογράφο.
 • Σχεδιάσαμε, διοργανώσαμε και υλοποίησαμε την εκδήλωση της παρουσίασης των υποψηφίων και του προγράμματος στη Λέσχη Ποντιακού Ελληνισμού
 • Σχεδιάσαμε, διοργανώσαμε και υλοποίησαμε την κεντρική ομιλία της προεκλογικής περιόδου στην Αίθουσα Τέχνης
 • Για πρώτη φορά σχεδιάσαμε πλατφόρμα για την άμεση αποστολή των αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών τμημάτων, όπου αποτυώθηκαν σε οθόνες στο εκλογικό κέντρο, με την υπογραφή του Τάσου Μουρουζίδη.

Όπως καταλαβαίνετε τα αυτονόητα τις περισσότερες φορές δεν είναι δεδομένα.

Τα μέλη της Σ.Ε. που παρέμειναν αφοσιωμένα και πιστά στον στόχο, τους κρίσιμους μήνες πριν από τις εκλογές, δυστυχώς μετριούνται στα δάχτυλα.

Όπως και να ‘χει η Κίνηση δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει γιατί οι ανήσυχοι πολίτες δυναμώνουν συνεχώς τη φωνή της. Φάνηκε άλλωστε από το ψηφοδέλτιο των εκλογών με την εισαγωγή πολλών νέων υποψήφιών.

Η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος είναι από τις πιο κρίσιμες που διανύει η περιοχή μας και ευχή μας είναι ο τόπος μας να βρει την πυξίδα του.

Τη Δημοτική Κίνηση Κοζάνη Τόπος να ζεις.

Φέτος για πρώτη φορά σε Γενική Συνέλευση ετοιμάσαμε ένα βίντεο για να θυμηθούμε όλοι μαζί όλα όσα έγιναν από το 2019 έως σήμερα.

Δείτε το video στο link: