ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης κινδυνεύει!

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου, μετά από αίτημα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», συνάντηση στο κοινοτικό κατάστημα Ποντοκώμης μεταξύ του τοπικού συμβουλίου και αντιπροσωπείας της Κίνησης με θέμα την διαδικασία μετεγκατάστασης του οικισμού.
Συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης κατασκευής των υποδομών στη «νέα» Ποντοκώμη καθώς και τα νέα δεδομένα από την συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ για παράδοση του υπάρχοντος οικισμού ισοπεδωμένου μέχρι το τέλος του 2024.
Η υποχρέωση της ΔΕΗ για υπογειοποίηση της γραμμής υψηλής τάσης που διέρχεται από τον οικισμό αλλά και άλλα θέματα τεχνικής φύσης οδήγησαν στη λήψη ήδη μίας διετούς παράτασης ολοκλήρωσης των έργων έως τον Μάρτιο του 2024. Όπως είναι φανερό υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο οι κάτοικοι του χωριού, των οποίων η περιουσία έχει απαλλοτριωθεί, να μην μπορέσουν να χτίσουν τα νέα τους σπίτια στα οικόπεδα που τους έχουν παραχωρηθεί αφού δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι απαραίτητες υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, τηλεθέρμανση, ηλεκτροδότηση, δρόμοι, κλπ) που θα καθιστούσαν τον νέο οικισμό λειτουργικό.
Οι ευθύνες της ΔΕΗ και του Δήμου Κοζάνης είναι τεράστιες και οφείλουν να καταβάλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η δε πρόσφατη αναφορά του Δημάρχου Κοζάνης περί ¨μη υφιστάμενου οικισμού¨ μας βρίσκει πλήρως αντίθετους αφού για μια ακόμη φορά ο κύριος Μαλούτας μένει στους τύπους επιλέγοντας να αγνοήσει την ουσία και
• η ουσία είναι ότι η Ποντοκώμη είναι ένας ιστορικός, ζωντανός οικισμός του Δήμου μας που απαλλοτριώθηκε υποχρεωτικά με την πολιτεία να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της,
• η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ποντοκώμη διαμένουν ακόμη περισσότεροι από 400 κάτοικοι οι οποίοι αποζημιώθηκαν μεν αλλά δεν έχουν την επιλογή να ζήσουν στο νέο τους χωριό όπως θα ήθελαν.
• η ουσία είναι ότι η απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο των δικαιούχων,
• η ουσία είναι ότι μια τοπική κοινωνία διαλύεται και η δημοτική αρχή Μαλούτα, ως συνήθως, «περί άλλων τυρβάζει».