ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΒΙΠΕ Κοζάνης, μια ανούσια φιέστα πάνω σε χαλάσματα

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της οποίας, πλην όλων των άλλων, όλοι γίναμε μάρτυρες μιας προεκλογικής φιέστας με σκηνικό το κενό στην πολύπαθη ΒΙΠΕ Κοζάνης. Αντί τα κυβερνητικά στελέχη να απολογούνται για την τεράστια καθυστέρηση στην αδειοδότηση της ΒΙΠΕ, οργάνωσαν μια κομματική φιέστα για την «Έγκριση Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου στο χώρο της ΒΙΠΕ» όπως την βάφτισαν, με αποκλειστικό στόχο την αυτοπροβολή. Η δε εικόνα με το κόψιμο της κορδέλας στο πουθενά μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η αναφορά του κ. Μαλούτα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου προφανώς περιλαμβάνει και μια μεγάλη δόση αυτοκριτικής αφού και με δική του ευθύνη κατά την σχεδόν τριακονταετή θητεία του στη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης από διάφορες θέσεις, αυτή η υπόθεση καθυστερούσε. Κατά τα άλλα η παρουσία του Δημάρχου Κοζάνης, του μεγαλύτερου Δήμου της Δυτικής Μακεδονίας και οικοδεσπότη της εκδήλωσης, καθ΄όλη τη διάρκεια επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, μόνο ως διακοσμητική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία ότι με την απόφαση 468/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση έκτασης 540 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και έτσι ξεμπλόκαρε μία υπόθεση που εκκρεμούσε επί δεκαετίες. Στη συνέχεια, με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης, προχώρησαν οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες για το Επιχειρηματικό πάρκο και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε εάν ακόμη και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί.
Σ΄ αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η προκλητική αναφορά του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα τυχερή, αφού και τα χρήματα της απολιγνίτοποίησης πήρε και τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων και η απολιγνιτοποίηση δεν θα γίνει. Είτε ο κ. Γεωργιάδης αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής με την τεράστια ανεργία και τα αυξημένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που επιβάλλουν την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης για την μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, είτε σκοπός του ήταν η παραπλάνηση μας με αερολογίες.
Σε κάθε περίπτωση το μέλλον της περιοχής προμηνύεται δυσοίωνο και το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ανούσιες φιέστες.