Ο Χάρης Κουζιάκης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1974. Γονείς του είναι ο Λάζος Κουζιάκης, συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Κοζάνης και η Κατίνα Χαρισίου. Μεγάλωσε στην καρδιά της Κοζάνης, στην οδό Αγίας Άννας στην Σκ΄ρκα, και κατά τα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και μετέπειτα στο Βαλταδώριο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, ως απόφοιτος του 1ου Γενικού Λυκείου πέρασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και μέχρι το 2002 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα στην πόλη της Κοζάνης, ενώ από τον Αύγουστο του ίδιου έτους και κατόπιν διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, προσλήφθηκε στη ΔΕΥΑ Κοζάνης. Εκεί και για διάστημα 19 ετών ασχολήθηκε με τη Μελέτη και Εκτέλεση Έργων Ύδρευσης – Αποχέτευσης αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην προετοιμασία, ένταξη και παρακολούθηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους καθώς και στην εκτέλεση δημοσίων έργων. Παράλληλα με την  άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα  Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής (Msc) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης διδάσκοντας μαθήματα της ειδικότητάς του.

Κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο εργάστηκε στη ΔΕΥΑΚ, παράλληλα με τα εργασιακά του καθήκοντα, μετείχε σε δημοσιεύσεις άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη διαχείριση του νερού και την δίκαιη τιμολόγησή του και συμμετείχε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, σεμινάρια και ερευνητικά προγράμματα.

Παρέμεινε στη ΔΕΥΑΚ στη θέση του  Προϊστάμενου του Γραφείου Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Ύδρευσης – Αποχέτευσης μέχρι και το 2021. Έκτοτε μέχρι και σήμερα εργάζεται με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης. Από τον Απρίλιο του 2022 είναι Εκπαιδευτής Ενηλίκων εγγεγραμμένος στο Μητρώο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Είναι κάτοχος πτυχίου άριστης γνώσης στα Αγγλικά και καλής γνώσης στα Ισπανικά.

Είναι μέλος της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» από το 2012. Συμμετείχε στις περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 με την παράταξη «Αλλάζουμε Εποχή» και από το 2014 μέχρι και το 2019 υπήρξε συντονιστής της Δημοτικής Κίνησης. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο πλευρό του Λευτέρη Ιωαννίδη, ενώ από το 2021 είναι ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις».

Ως Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός είναι μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ασχολείται πολλά χρόνια με το σκι και την ορειβασία και είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εθελοντής του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης και είναι εθελοντής αιμοδότης.

Είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Ανθοπούλου και έχουν μία κόρη και ένα γιο.

Η συμμετοχή του στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης προέρχεται από την βαθιά πεποίθηση ότι η ενασχόληση με τα κοινά ενεργών και ενημερωμένων πολιτών αποτελεί χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, μακριά από την  λογική της κριτικής «εκ του ασφαλούς», της σιωπής, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας. Με πίστη στη δύναμη της συλλογικότητας και σε ένα κοινό όραμα για ανθρώπινες πόλεις και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή,  με ένα ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο συμπαραστάτη του κάθε πολίτη, με μπροστάρηδες τους νέους, με κοινωνική αλληλεγγύη, με ισότητα, με διαφάνεια, με σεβασμό προς όλους, με οργάνωση, με προοπτική και σχέδιο συμμετέχουμε στα κοινά του Δήμου με στόχο πάντα να γίνει η Κοζάνη Τόπος να Ζεις και να Δημιουργείς!